16 november 2005

Äganderätten först, givetvis!

Karolin A Johansson kommenterar allemansrätten på sin blogg. Hennes erfarenheter av denna månghundraåriga tradition är minst sagt negativa - något soim Karolin och hennes familj delar med många många andra markägare. Men skyll inte på allemansrätten, Karolin.

Om allemansrätten fungerar som den är avsedd är den nämligen en frihetsskapare av bästa sort. Men förutsättningen för en fungerande allemansrätt är respekt för en annan rättighet, nämligen äganderätten. Och den sitter trångt!

På naturvårdsverkets hemsida finns omfattande information om allemansrätten. Visserligen påtalas envars ansvar men ingenstans nämns den äganderätt som faktiskt är grunden för allemansrätten. Det allemansrätten handlar om är nämligen att den som äger mark upplåter sin egendom för andra att nyttja. Det innebär givetvis att den som tar sig friheten att njuta denna möjlighet har all anledning att besinna sitt ansvar.

Problemet är att det finns krafter i samhället som gärna sätter käppar i hjulet för äganderätten. Det finns således gott om information om allema´nsrätten och dess förmåner, men inte lika mycket om äganderätten.

Så, Karolin, låt oss tillsammans stärka äganderätten! Det är sannolikt det bästa och viktgiaste vi kan göra för det rörliga friluftslivet.

Inga kommentarer: