14 november 2005

Globalisering ger billigare datorer

Priserna rasar på datorer, berättar TV4:s ekonominyheter och tidningen Computer Sweden. Tyvärr är det ingen av dem som går in på orsakerna.

I ett antal länder i Sydostasien, med Sydkorea, Kina, Taiwan och Malaysia som de kanske mest framstående, går utvecklingen rasande fort. Företag i dessa och andra länder i regionen har insett vikten och värdet av konkurrens. den som bygger datorer fortast och billigast får sälja flest - och kan tjäna pengar trots att priset pressas.

Det är inte skyddstullar och andra handelshinser som får dessa ekonomier att växa snabbt. I stället är det innovationsklimat och öppenhet som leder dem framåt. Men det är inte det anmärkningsvärda.

Det som är påtagligt i dessa nyligenindustrialiserade länder är hur välståndet efter hand leder inte bara till att fler blir rika utan framför allt till att allt färre blir fattiga.

Det låter som en saga men är faktiskt sant. Marknadsekonomi och öppenhet leder till ökat välstånd och i förlängningen till demokrati och mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer: