01 april 2007

Märklig valanaly(s)

De senaste dagarna har jag med intresse tagit del av de analyser som (s) gjort av sig själva både lokalt i länet och på riksplanet. Det är en tänkvärd bild som tonar fram.
Socialdemokraternas självbild är att deras maktinnehav är självklart. Deras mission i politiken är att ratta den välfärdsstat som man, fortfarande enligt självbilden, har byggt upp. Om man som 2006 förlorar val kan det möjligen ses som ett streck i räkningen, eller som att väljarna inte riktigt förstått sitt eget bästa. Målet måste då vara att så snart som möjligt återkomma till makten, med förhoppningen att borgerligheten under tiden inte "raserar" den av (s) uppbyggda välfärdsmodellen.
Resonemanget innehåller ett antal märkliga felslut. Förutom att betydande delar av den svenska välfärdsmodellen faktiskt inte är ett socialdemokratiskt påfund, så kan det ju faktiskt vara så att väljarna vill ha något annat än socialdemokrati! Denna tanke tycks dock inte ha slagit analysmakarna (s).
Min bild av (s) valförlust är enklare. Väljarna såg bristerna i välfärden och röstade fram en regering som därmed fick i uppdrag att rätta till dessa brister. Väljarna bad helt enkelt inte om en socialdemokratisk politik, utan om trygga och förnyande alternativ till denna.
Det har väljarna nu fått, och vårt uppdrag är att rätta till bristerna i trygghetsmodellen och återge människor framtidstron.

Inga kommentarer: