06 maj 2007

Grattis, Sarkozy - bedrövligt, Ann Linde

Nicolas Sarkozy vann inte onväntat det franska presidentvalet och vi kan vänta oss en tydlig våg av förnyelse och uppstramning av den franska samhällsmodellen. Jag hoppas verkligen att Sarkozy mäktar med uppgiften att göra upp med den franska byråkratin, reformera ekonomin och putsa upp skolsystemet. Frankrike behöver helt enkelt utveckling och förnyelse, precis som Sverige.

Fransmännen sade samtidigt blankt nej till den socialistiska samhällsmodell som Segolene Royal förde till torgs. Det har givetvis fått socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde att sura offentligt. Allt ont kommer nu, enligt Linde, att följa av Sarkozys seger.

Det är skönt att allt är som vanligt. Socialdemokrater gratulerar inte gärna regeringar som vinner val till höger om den själva. reslutatet beror då alltid på att högern fiskat i grumliga vatten, exploaterat främlingsfientlighet, agerat populistiskt eller på något annat sätt mer eller mindre ört väljarna bakom ljuset. Valsegrar till vänster, även om dess demokratiska grund är tveksam, hyllas däremot alltid.

Själv tycker jag som sagt det är roligt att fransmännen röstade till höger och hoppas på allt gott för fransmännen, för Frankrike, för EU och för hela världen. Frankrike må inte längre höra till de absoluta stormakterna (det var vääääldigt länge sedan de gjorde) men de utgör en viktig röst i den internationella politiken.

Inga kommentarer: