27 maj 2007

Vem gillar Hugo Chávez?

Venezuelas socialistiske president Hugo Chávez, vänsterns senaste gullgris, har nu släckt ner den fria televisionen i landet. Orsaken är den vanlgia i ofria länder, det vill säga kritik mot de styrande. Men i Chávez fall finns det särskilt oroande faktorer.

Orsaken är, som vanligt i vänsterorienterade regimer, krav på vad som kallas "folkupplysning". detta tjusiga ord betyder att folk "tycker fel" och måste korrigeras. Eftersom denna korrigering oftast inte låter sig inträffa, brukar följden bli allt tuffare åtgärder - som inte hjälper för "folkupplysningen" men i sin ture lägger grund för än mer ofrihet.

Så ser den socialistiska våldsspiralen ut. Vi har sett den på Cuba, i Tanzania och Zimbabwe, i Vietnam och Nicaragua. Varje gång har processen stötts av vänsterkrafter i vårt land - olika länge beroende på det egna demokratiska samvetet.

Det är dags nu att inse att socialism ALDRIG är rätt väg att gå. Inte för att ge människor frihet, men inte heller för att skapa välfärd. Frihet ger välstånd, och välstånd ger frihet. Därför är välstånd och ekonomiska reformer för ökad ekonomisk frihet alltid rätt väg att gå.

Från svensk sida behövs tydliga markeringar mot Hugo Chávez. Nu. Genast. Och innan det är för sent.

Inga kommentarer: