18 juni 2007

AFA slår till

Det är lätt att ta avstånd från nazister och fascister, det gör de allra flesta av oss som tror på demokratin och rättssamhället. Men steget över till att använda våld som politisk metod är desto längre. I sjävla verket är ju våld som politisk metod ett direkt avståndstagande från de principer som bygger upp den demokratiska rättsstaten.

Det är dock inte riktigt samma sak som att vår demokratiska rättsstat är fri från politiskt våld. Verkligen inte. I somliga vänsterkretsar är det rent av acceptabelt att puckla på den som "tycker fel". Och våldet drabbar både godtyckligt och blint. I något fall kan det vara den lokale nazisten som får näsan intryckt av dessa våldspolitikens banérförare. Nästa gång är det kristdemokraterna som får sin lokal vandaliserad.

Några belägg för att AFA ligger bakom en brutal misshandel av tre nazister i Eriksberg i Uppsala finns däremot inte, även om polisen säger sig ha misstankar i den riktningen.

De krafter i politiken som nyttjar våld och lagbrott som politisk metod är inte bara våldsverkare och lagbrytare. De river också upp de spelregler för politiskt umgänge som är en förutsättning för att alla åsikter ska komma till tals. Skillnaden mellan de nazister som blir nedslagna och de antifascister som slår är därmed bara en gradskillnad. I grund och botten tillhör de samma ideologi.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tragiskt att du är så dåligt påläst om vår ideologi. ND är inte några nazister.

Det var tre nationaldemokrater som angreps i söndags, inte tre nazister, och ingen av de som angreps har anfallit flygbladsutdelningar tidigare.

Av skäl som jag inte har någon lust att uppge så kan jag säga att det är otvivelaktigt att AFA låg bakom angreppet.

Erik Weiman sa...

Jag har läst Nationaldemokraternas principprogram. Det innehåller ställningstaganden
mycket nära de program och principer som vägledde NSDAP (nazistpartiet) under 20-, 30-, och 40-talen. Det är möjligt att dessa likheter är slumpartade, oavsiktliga eller tillfälliga - men lika fullt finns de där.
Ett parti som samtidigt vill "återta kontroll över svenskt näringsliv", föra "en sund familjepolitik som uppmuntrar till tre barn per familj" och "begränsa inflytandet av främmande kulturer i Sverige, särskilt sådana vars uppfattningar går stick i stäv med det traditionellt svenska" och att "Företag, egendomar och andra resurser i länderna skall i huvudsak vara i respektive lands ägo, dvs. antingen ägas gemensamt av samhället eller av individer tillhörande respektive folk" - det är ett i verklig mening nationalsocialistiskt parti.

Anonym sa...

Jag kan lova att inga nationalocialistiska grupper i Sverige håller med.

Visst har likheter eftersom både nationaldemokratin och nationalsocialismen är ideologier med nationalismen som bas, men å andra sidan har vi åsikter som skiljer oss. Vi värnar högt yttrandefriheten och vi tror på att folket väljer sin ledare och inte på führerprincipen.

Jag står fast vid att du kränker vårt parti och våra anhängare genom att kalla dem för nazister.
Speciellt då man genast tänker på Förintelsen i samband med det ordet och de som angreps har ingenting med Förintelsen att göra.

Erik Weiman sa...

Ett parti som "har nationalismen som bas" och dessutom pläderar för rent socialistiska åsikter vad beträffar människosyn och nationalekonomi kan ju inte gärna kallas för något annat än nationalsocialistiskt.
En genomläsning av nationaldemokraternas stadgar ger också intressanta upplysningar om partiets syn på intern demokrati. Det är möjligt att yttrandefrihet är en viktig princip för nationaldemokraterna, men stadgan ger en helt annan bild.
Härmed är diskussionen om i vilken utsträckning Nationaldemokraterna står för sin på nationella värderingar grundade socialism (det vill säga nationsalsocialism) eller inte avslutad. I alla fall för den här gången och på den här bloggen.