29 juni 2007

Hela tiden samma sak

Idag går jag på semester, i den mån man har det som förtroendevald. Det kan behövas för att ladda om batterierna och få nya krafter för det arbete som ligger framför oss. Behovet av förändring, förnyelse och utveckling i samhället är stort.

Det behovet ser inte de socialdemokrater som fortfarande är bittra över att väljarna inte valde dem i höstas. Bloggar, insändare, tidningsartiklar och uttalanden ger en ganska tydlig bild. För många socialdemokrater var det inte bara en besvikelse att väljarna inte gav dem förtroende. Än värre tycks vara att vi i Alliansen nu faktiskt gör det som väljarna gav oss förtroende att göra, nämligen förnya, utveckla och förändra.

Några exempel: Peter Gustavsson är vice ordförande (s) i kulturnämnden i Uppsala kommun. Han gillar inte att Alliansen vill föra den kulturpolitik väljarna bett oss om, utan efterlyser mer socialdemokratisk politik i Alliansens kulturdirektiv. Sic!

Liknanden exempel finns det massor av på socialdemokraternas centrala och lokala hemsidor och bloggar.

I grund och botten är detta givetvis ett demokratiskt problem. Vi dras med ett oppostionsparti som inte förstått att väljarna i allmänna val har förkastat den politik som detta parti då förde till torgs. Att opinionsmätningarna nu visar något annat gör inte någon skillnad; det stora problemet är att vi inte får veta någonting om vad socialdemokraterna skulle vilja göra om de - mot all rimlig förmodan - skulle bli återvalda. de beskriver inte det goda med sin egen politk utan fokuserar på att klandra den politik som förs. det är inte ett hållbart sätt att arbeta för ett parti som trots allt fick en dryg tredjedel av rösterna i det senaste valet.

Deras agerande visar också varför ett långt och utvecklande regeringsinnehav för Alliansen behövs för Sveriges skull. Socialdemokraterna visar med sitt agerande att man kört fat även i ett annat viktigt avseende; man förstår nämligen inte att finns andra sätt att formulera samhällsfrågor och driva politik än det socialdemokratiska. Trots att en majoritet av befolkningen i allmänna val förklarat sig vara något annat än socialdemokrater, och den socialdemokratiska problemformuleringen därmed är satt åt sidan, så kräver (s)-företrädare att denna skall vara den rådande. Det visar inget annat än förakt för den kraftfulla majoritet som avvisar en alltigenom politiserad samhällsmodell.

Inte minst i sjukvårdspolitiken blir detta tydligt. I Alliansen tror vi att det finns andra aktörer än landstingen och kommunerna som kan bedriva en ändamålsenlig och bra vård och omsorg. Trots detta framhärdar socialdemokraterna i att kritisera en politik vars syfte är att bryta upp monopolet genom att skapa fler alternativ och därigenom större valfrihet och ökat patientinflytande. Socialdemokraternas motiv för detta är uppenbart. de är så bergfast övertygade om förtrffligheten i sin egen politik att man är övertygad om att varje rubbande av deras cirklar kommer att få hela välfärden att störta samman. För en övertygad socialdemokrat är välfärd nämligen lika med socialdemokratisk politik - och socialdemokratisk politik lika med välfärd!

Det ger anledning att berätta en nyhet för alla socialdemokrater. Det går att göra saker annorlunda! Skälet till att vi i Alliansen för den politik vi nu för är inte att vi vill "riva ner välfärden". Däremot vill vi montera ner följderna av den socialdemokratiska politiken - och syftet med det är att utveckla människors välfärd. Några år med Alliansstyre i riksdagen, landstingen och kommunerna kommer, är jag övertygad om, att leda till ett både friare och tryggare samhälle där gemensamma resurser används bättre - och var och en själv har större frihet att forma sitt liv efter egna önskemål.

Nu tar vi lite sommarledigt från politiken. Snart är vardagen här igen, och då väntar mycket arbete med förnyelse och utveckling av en för närvarande ganska trött välfärdsmodell.

Inga kommentarer: