28 juli 2007

Politisk boxningsmatch igen

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporterar att olika extremister rykt ihop igen, denna gång på Medborgarplatsen i Stockholm.

Den största skillnaden mellan dessa olika extremistgrupper är och förblir deras namn och olika attribut, men oavsett om de rakar av sig håret eller gömmer sig i palestinaschalar så är de av samma skrot och korn.

Ett sådant gemensamt drag är hatet. Ett annat är att hatandet gärna riktar sig mot olika grupper av människor, till exempel judar, överklass, homosexuella eller homofober. Det är alltså bara att välja och går lika bra vilket som; antingen bestämmer man sig först vilka man tänker hata och väljer sedan organisation. Eller också organiserar man sig först och får så att säga hatet på köpet.

För politiska extremister som dessa har jag inget till övers. Att bygga sin samhällssyn på hat och våld kan aldrig lösa problem. Nästan lika beklagligt som deras beteende är dock att det faktiskt finns människor som ger dessa grupper stöd. Politisk extremism och politiskt våld ska alltid bekämpas.

24 kommentarer:

Anonym sa...

"Ett annat är att hatandet gärna riktar sig mot olika grupper av människor, till exempel judar, överklass, homosexuella eller homofober."

Ja just, denna utsatta samhällsgrupp bland alla andra, överklassen.

Själv tycker jag inte nazistgrupper och AFA är samma sak. Det är i min värld i en kategori för sig själv att förorda etnisk rensning med Förintelsen som förebild och ligga bakom bombdåd och bankrån och övningsskjuta med AK5:or ute i skogen iförda nazistuniformer. Fast jag kanske är tokig...

Anonym sa...

Moderaterna är ju extremister. Ert ungdomsförbund valde ju en gång i tiden att vandra runt i uniform. Inte undra på att du halvt om halvt försvarar nazisterna när du jämför dem med antifascister.

Det finns en stor skillnad när det gäller våldet. Nazisternas våld riktas mot invandrare, vänsteraktivister, homosexuella osv. Antifascisternas våld riktas mot fascister. Men eftersom du förmodligen tillhör överklassen så kan ju du blogga vidare om hur hemskt det är när grupper vill utjämna klasskillnaderna i samhället. Du skulle ju inte gynnas så det är väl kanske lika bra att stödja nazistiska grupper som försvarar din kära överklass?

Anonym sa...

Jösses vilken präktig ton. Jag ska tipsa ett gäng nassar om din svettiga mustach, jag tror du skulle komma RIKTIGT BRA överens med dom faktiskt, ja, jag tror ni tycker precis likadant även om du inte verkar veta om det...

Anonym sa...

Ja och ditt hat riktar sig mot de svaga i samhället...du är också samma skrot och korn.

Asdor sa...

Ja och ditt hat riktar sig mot de svaga i samhället...du är också av samma skrot och korn.

Anonym sa...

Föga påläst kommentar till nyheten...Att säga att hatet mot homosexuella och mot överklassen är detsamma tycker jag låter märkligt.Det saknas en samhällsanalys här. Jag kan hålla med om att våld inte löser någraproblem på långsikt.Men jag som invandrarkvinna trffar hellre på AFA på min gata en ett gäng nazister.

Anonym sa...

men herregud. du är bara förbannat pinsam när du påstår att nazister och antifascister är av samma skrot och korn och att den som hör till den ena kategorin lika gärna kunde ha hört till den andra.

nazisterna utgör ett fysiskt hot mot alla som inte stämmer in på deras übermenschideal. ludwig buchwald, jimmy ranjbar, john hron, peter karlsson, per skogsberg, kent antonsson, björn söderberg... de och många fler har mördats av nazister bara de senaste 20 åren pga sin hudfärg, övertygelse eller sexuella läggning. kan inte du som har sån tokkoll på de här sakerna visa upp en lista på personer som dödats av svenska antifascister? nej just det. det finns inga.

det vi antifascister gör är att ställa oss emellan nazisterna och deras primära mål (invandrare, homosexuella, socialister) och göra det grovgöra som ingen annan i samhället är beredd att göra. genom att störa nazisternas försök att ta över gatorna gör vi vad vi kan för att undvika att situationen blir densamma som den var på 90-talets början. samtidigt genomför partiet som du representerar försämring efter försämring i t.ex. asylpolitiken (i ohelig allians med socialdemokraterna, kan tilläggas) och spelar därmed i händerna på högerextremisterna som vill utmåla invandrare som ett hot och något skadligt för det här landet. ditt eget parti är också det riksdagsparti som har flest flyktingfientliga röstare. genom att jämställa antifascister med nazister så spelar du dem i händerna även på detta område. du borde skämmas.

det är för övrigt spännande vad som betraktas som extremism och vad som inte gör det. i mina ögon är kapitalismen som ideologi och praktik en av de mest extremistiska företeelser som överhuvudtaget existerar. den ekonomiska globaliseringen förstör så oerhört många människoliv och dessutom jorden vi lever av. men din egen extremism är förstås en annan sak, eller hur erik?

/josefin, vänsterextremist and proud

ps. låter du den här kommentaren stå med på din fina blogg? klart att du gör, som den gode demokrat som du är. ds.

Anonym sa...

Det var lagom genomtänkt. Det är viss skillnad på när man "hatar" orättvisor (t.ex. homofobi - och som bara utvecklar världen i enlighet med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter) och när någon hatar människor som de anser vara lägre stående osv (vilket lett till historiens största folkmord).

Löjligt också att få för sig att våldet skulle förena dem. Israel tar också till en massa våld för sin tro, är de av samma skrot och korn också då?

PS. Lär dig stava till match. DS

Anonym sa...

Aa, mm.. precis, det är samma sak, det enda som skiljer AFA ifrån Svenska motståndsrörelsen är namnen.. Det här är så typiskt er moderater, jag tar klart avstånd ifrån våldet, men att ens våga jämföra vänsterextremister med högerextremister bevisar bara (återigen) hur fullkomligt inkompetenta ni är gällandes politik och hur trångsynta ni är gällandes olika politiska teorier.

Anonym sa...

samma skrot och korn alltså? får man fråga på vad du grundar ett sådant påstående? man blir bra trött på alla klyschor som folk spottar ur sig i dessa sammanhang. vad har du för belägg för det du säger? hur vet du vad som driver den ena eller andra gruppen? vad har du sett utöver dessa sporadiska konfrontationer?

Anonym sa...

Så rätt så, Erik, i hela din analys av skeendet på och vid Medborgaplatsen.
Skygga individer, som väljer hatet före insiktsfull dialog.
Noteras bör, att i ett slutskede, då hatet blommar ut i öppna våldshandlingar, får ej den veliga ordningsmakten stå vid sidan om och se på. Då MÅSTE proportionellt våld användas, för att slå ner fortsatta våldsamheter. Ständigt fel signaler från ordningsmakt och politiker gör, att dessa fraktioner få blomma fritt. Fraktionerna förstår annars ej, att vi / samhället i stort , aldrig kommer acceptera åsiktsyttringar med våldsinslag.
Alltså; nedkämpa fundamentalister, afa, fascister/nazister och andra dylika sekteristiska våldsgrupperingar , i det svenska folkhemmet !!
Ergo; vi behöver alla hjälpas åt att i ett tidigt skede, styra in dessa vilsna och lättindoktrinerade själar på en mer fruktbar bana, såsom idrott, kultur, politik. Inom dessa områden skolas de snabbt in i normer och värderingar, som bygger välfungerande samhällen.

Bestämda och Vänliga Hälsningar,
Thomas Grenefalk

Anonym sa...

Erik !

Märkligt vad dessa bloggare ovan, med vassa men brett slående pennor, alltid skyddar sig bakom immunitetens feta murar.
Månne de är så unga, att de ej varit med så mycket ??
De lär sig nog ...

Till er med vassa pennor; våga stå för era åsikter ! Här behövs väl inga rodney-huvor, eller ...?!

Mvh,
Thomas Grenefalk

Erik Weiman sa...

Ett antal inte oväntade, som vanligt anonyma, inlägg från dem som känner sig påhoppade.

Det kommer säkert fler.

Anonym sa...

Erik har helt rätt. AFA och andra extremister springer runt och slår ned folk för att de har "fel" åsikter. De attackerar politiker och kastar flaskor.

Är nazisterna sämre? De attackerar utlänningar för att de har "fel" hudfärg.

Ifall du har rätt att slå ned mig för mina politiska åsikter så har jag rätt att slå ned dig pga din hudfärg.

Nazister och antifascister är alltså i grunden samma pack.

Anonym sa...

nazister ger mig en obehaglig känsla.De står för allt som inte är demokrati tex en grym ledare, ett enda parti i landet, åsiktregistrering samt tortyr och mord. ushh det är verkligen skrämande.

HannesFury sa...

Jag märker att du själv har ett icke hemligt litet hat mot extremvänstern. kan det spela någon roll i detta sammanhang?

du jämför dessa två extrema grupper och finner att de egentligen är av samma korn. Hur tänker du då Erik? tänker du då, Erik?

Du skulle göra oss alla en tjänst om du tog reda på lite mer om de båda grupperna, kanske till och med skämma bort din blogg med lite faktaexempel där du jämför förmodade samband mellan ren och skär Rasism med antirasism.

de idiologiska likheterna kunde knappast vara mer åtskilda, oavsett vad du må tycka om metoderna från, i det här fallet, antifas håll. du ska veta att jag själv inte har något alls att göra med någon av dessa grupper. det är bara det att jag inte tål skildringar av människor som betraktar världen med ett synfält jämförbara med ett sugrörs.

simma lugnt.
/hannes

Anonym sa...

Du har så rätt.

Extrema grupper är de som förstör demokratin, afa visar tydligt att ingen ska få ha någon annan åsikt än vad de har.

Erik Weiman sa...

Några kommentarer till kommentarerna:
Hannes skriver att jag själv verkar hysa ett hat mot extremvänstern. Det är inte sant. Som exempel är det för mig helt otänkbart att bruka våld mot dem.

Jag har, som jag skriver, helt enkelt inget till övers för deras åsikter och deras sätt att uttrycka dem. Men som exempelvis Gandhi, Aun Sang Soo Kyi och Nelson Mandela (personligen, under hans fängelsetid begicks ett och annat politiskt hatbrott av enskilda ANC-medlemmar) har visat så kan starka politiska åsikter uttryckas utan att hot eller våld används.

En av de många anonyma skribenterna säger att "nazister ger mig en obehaglig känsla.De står för allt som inte är demokrati tex en grym ledare, ett enda parti i landet, åsiktregistrering samt tortyr och mord. ushh det är verkligen skrämande."
Det är så riktigt så. Nu ska jag räkna upp några av många grymma ledare i enpartistater: Vladimir Lenin, Pol Pot, Mao Zedong, Kim Il Sung, Fidel Castro och Erich Honecker. Listan kan, enbart i Östblocket under Kalla kriget, göras åtskilligt längre.

Anonym sa...

I det forna kommunistiska paradiset öster om finland avrättades miljoner människor på det obehagliga 30talet bara för att dom tyckte lite annorlunda eller att dom misstänktes tycka lite annorlunda.
Men i o f så tyckte nog NKVD(kgb)att dom kämpade för demokrati och att det va ok att använda våld. Lite fakta till dom som är så stolta att vara kommunister.
Antal offer under stalins terror,
avrättningar 1,5 miljoner, gulag 5 miljoner. deporteringar 1,7 miljoner
Men som sagt,dom slogs mot "odemokratiska" åsikter så det va väl helt ok då.

Anonym sa...

Visst kan dom känna sig stolta över dessa siffror,för dom kämpade ju för "kommunistisk" demokrati och då är ju lite våld helt acceptabelt.

Till skillnad från nassarna som avrättade folk för att dom va judar,kommunister,zigenare,förståndshandikappade så avrättade kommunisterna bara dom som tyckte annorlunda och det är ju inte alls lika farligt.

Men man frågar sig nu hur det ska bli efter som svensk extremvänster har allierat sig med alla som hatar USA därbland Hamas, Hizbollah som sitter i knät på den största demokratin och homo,kvinnovänliga staten i världen nämligen Iran.

För nu har extremvänstern nära nog kört om nassarna i sitt hat mot judar så nu kan dom snart slå ihop sina organisationer om dom bara kan komma överäns om lite andra småfrågor.

Sen när kalifatet sverige har bildats ska afa och extremvänstern bilda ett slags Islamiskt KGB som ska spöa skiten ur alla odemokrtiska krafter som vågar kritisera koranen eller inte klär sig på rätt sätt?

Unknown sa...

Många av kommentarerna ovan är idiotiska.

Man skall inte i en demokrati ge folk stryk för att de har en annan politisk färg än man själv.

Yttrandefrihet innebär att folk ofta får säga saker ni inte håller med om utan att ni får slå dem för det. Ni får naturligtvis säga emot, men inte med våld.

Anonym sa...

"Nu ska jag räkna upp några av många grymma ledare i enpartistater: Vladimir Lenin, Pol Pot, Mao Zedong, Kim Il Sung, Fidel Castro och Erich Honecker. Listan kan, enbart i Östblocket under Kalla kriget, göras åtskilligt längre."

Och vad för poäng vill du göra av det?

Vilka var det som slogs mot Lenin, Mao och andra partikommunistiska diktatorer då?

Jo, just extremvänstern.
Det finns ju otaliga exempel: makhnoviniska Ukraina 1918-20, Kronstad 1921, Shinmin 1929-1931, Spanien 1936-39, Ungern 1956 osv.

Och AFAs ideologiska rötter ligger logiskt nog snarare hos Durruti, Makhno, Goldman, Bakunin, Kropotkin mfl. än hos Stalin och andra brunaröda kräk.

"Jag har, som jag skriver, helt enkelt inget till övers för deras åsikter och deras sätt att uttrycka dem. Men som exempelvis Gandhi, Aun Sang Soo Kyi och Nelson Mandela (personligen, under hans fängelsetid begicks ett och annat politiskt hatbrott av enskilda ANC-medlemmar) har visat så kan starka politiska åsikter uttryckas utan att hot eller våld används."

Det är helt riktigt, men ifall man vill göra något mer än bara uttrycka en "stark åsikt", som t.ex. att stoppa nazismen och eländet den för med sig kan det vara så att man måste ta till våld.
Hur stoppade man t.ex. Hitler?
Men så har väl inte heller du något intresse av att stoppa dem, det är ju knappast du eller dina kompisar som riskerar att bli dödade av nazister.

Anonym sa...

ohan Petterson satte huvudet på spiken. Jag efterlyser en nyanserad debatt från bl.a. bloggägaren, och inte en där han -som så många andra- har en förmåga att ovidkommande nog alltid rada upp statskapitalist/statssocialist efter detsamma åter, som slutgiltigt argument för diskussionen, just enbart för att de gällande staterna hissat en röd fana i topp. Men som bloggägaren så tydligt själv förtäljde var de länder som var gällande enpartistater; enpartistater vars motstånd innifrån alltsomoftast bestod av just den s.k. extremvänstern. Var tog den historielektionen vägen? Vänsterextremister slogs mot Stalin i Ungern och hela Östblocket. Vänsterextremister slogs mot Franco i fascismens Spanien...

Extremism är också ett ständigt återkommande prefix, som använts så vitt och brett utan någon riktig djuplodat eller för den del definierad bakgrund.

För den som har någorlunda historiekunskap kallades strejkande och fackanslutna, och rörelsen för allmän rösträtt, för extremister under sekelskiftet arton-nitton. Utan dessa extremister skulle icke bloggägaren, så till vida att du icke är av adligt blod, ges rätt till den politiska utfläkning som sker här; men som i min mening tråkigt nog springer ärenden till den klass, från vilken vars rätt till facklig verksamhet och politisk utfläkning vi tillskansat oss. Rättigheter som nu är på återgång för rättsstatens bruttonationalproduktiva överlevnad i ett bombliberalt, närmast postkapitalistiskt Europa. En utveckling jag anser att bloggägaren befrämjar.

Vad angår AFA känns det tryggt att det finns så pass e-x-t-r-e-m-a organisationer som försöker tillkämpa sig fritt utrymme och klassammanhållning, i ett klimat där bl.a. nazister i olika dräkt och form spelar gubbarna med tjock mage och slips rakt i händerna, genom att beskylla invandrare för samhällets nedskärningar vilket splittrar klassammanhållningen, -stället arbetare mot arbetare.

Jag föredrar att vara anonym. Anledning? För mig är åsikten som ventileras viktigare än vem som uttrycker den. Det blir ju annars så lätt att diskussion förs på grunden av yttre attribut och ytliga fördomar, ala Centerns Federly-style, eller för den delen vit-man-som-står-i-svart-pikéskjorta-med-nya-arbetarpartietlogon-style.

Ps. Jag tvekar inte att det du tror är bra. Det är säkert också bra; för dig, din familj och de som bor i ditt grannskap, -jag bor inte i ditt grannskap. Ds.

Anonym sa...

Hahahaha...arbetare hahaha...ni arbetare...fan vilken komiker.

Afa och extremvänstern klistrar på sig titeln "arbetare" när dom i själva verket går på studiebidrag vilket dom har gjort i år efter år...pluggat allt möjligt skit bara få att slippa arbeta,så dom kan springa om kring och låtsas rädda mänskligheten.

Medan vi andra "dumskallar" har gått just till ett arbete för att finansiera era bidrag.

Finns det nått som har skapat så många nyfacister som afa eller extremvänstern....nej knappast.