02 mars 2008

S-kampanjen mot vårdval

I kväll kan vi höra Mona Sahlin debattera med Filippa Reinfeldt, som är moderat landstingsråd i Stockholm. Ämnet för debatten är människors rätt att sjävla välja vilken läkare som ska få ta hand om det mest intima och personliga som finns: våra sjukdomar och krämpor.

Socialdemokraterna föraktar en modell där människor själva får välja läkare. De motsätter sig också att det ska finnas ett positivt värde för läkare och vårdcentraler i att ta emot och behandla fler människor. Sist men inte minst är det viktigt för socialdemokraterna att vi alla går till den vårdcentral där vi bor, inte den vårdcentral där vi kan få det bemötande och det omhändertagande som passar oss bäst.

Även i vårt landsting, där vårdvalet inte ens införts, är motståndet mot varje förändring kompakt. Hur socialdemokraterna vill lösa de stora och viktiga utmaningar som vården står inför har vi inte fått några som helst besked om vad de vill. Lika lite har vi fått några som helst besked om med vem socialdemokraterna, om de mot förmodan får väljarnas förtroende, tänker samarbeta med. Det finns helt enkelt inte någon socialdemokratisk sjukvårdspolitk att förhålla sig till, bara ett motstånd mot den förnyelse och den utveckling som nu pågår under borgerlig ledning.

Inga kommentarer: