02 mars 2008

Vår förnyelse - och andras

Det talas mycket om den moderata förnyelsen, även om det avtagit efter valet. Nu tycks även Miljöpartiet vara på väg att ompröva traditionella ställningstaganden. frågan är bara om de gör det för att bli regeringsdugliga tillsammans med (s) eller om det är en verklig uppgörelse med förlegade politiska positioner.

Poängen med politisk förnyelse är ju att det alltid gäller att föra en politik i samspel med samhällsutvecklingen. det går inte för något parti att låtsas som om ingenting har hänt sedan det senaste handlingsprogrammet skrevs. De utmaningar som vi i de politiska partierna tar oss an måste kännas verkliga för dem som berörs: alla dem som lever i det samhälle vi vill utveckla.

Säga vad man vill om Miljöpartiets förnyelse, men än så länge känns det mest som om det gäller att städa ut de mest orimliga ställningstagandena ur programmen, som medborgarlön och nej till EU. Riktigt intressant blir det om detta parti vågar utmana sin egen bilfientlighet eller motståndet mot kärnkraft - och ändå hitta en hållning som är genuint miljövänlig. Det har ju vi moderater lyckats med, bland annat genom att fokusera på koldioxiden och på att hitta alternativa drivmedel till den bilism som är helt nödvändig i ett modernt samhälle men som måste få ned sina klimatpåverkande utsläpp radikalt.

Inga kommentarer: