18 juni 2008

Fantasilös opposition

Vi står inför enorma utmaningar i hälso- och sjukvården, inte minst i vårt landsting. I det läget är det tragiskt att se den helt fantasi- och initiativlösa opposition som vi har att möta i den politiska debatten. Tre gånger har jag nu bett Börje Wennberg om besked om vad som är deras idéer för att komma till rätta med de problem vi står inför - utan att få några svar. Det enda som ens liknar någon sorts besked är att man i alla fall inte vill ha några "privatiseringar", med vilket man tycks mena att man fortfarande vill att all hälso- och sjukvård ska drivas i landstingets egna regi.

Mot detta står vi i Alliansen, som både har idéer för att utveckla vården och kraft att genomföra de beslut som krävs. Det är bara det, att de utmaningar vi står inför egentligen kräver större och mer genomgripande förändringar och därför skulle behöva bredare politisk uppslutning. Min förhoppning om att socialdemokratin, eller deras vänner till vänster, ska vara med på sådana förändringar är dock ganska liten. Skälet är att de ser varje förnyelse - hur nödvändig den än är - som ett hot mot något som de uppfattar som en socialdemokratisk sjukvårdsmodell. Vad de nu menar med det...?

Det må vara hur det vill med den saken. Vi i Alliansen uppfattar välfärden som ett gemensamt projekt för hela folket och inte som någon sorts politiskt experiment. Därför får vi väl ta och göra det enda rätta: genomföra de reformer vården kräver oavsett vad vänsterpartierna må tycka om den saken.

Inga kommentarer: