20 september 2008

V som i våld

"En annan värld är möjlig", påstår European Social Forum, som just nu möts i Malmö. Ja, det stämmer; du har säkert hört talas om de aktiviteter som pågår i Malmö just nu. Till exempel att bankkongtor, butiker och andra kommersiella inrättningar får sina skyltfönster krossade, att människor demonstrerar maskerade (!?) och att våldsbrott begås på öppen gata.

Det är möjligt att allt detta är "en annan värld", men det är inte vad jag menar med förändring i en önskvärd riktning. Därför är det befogat att titta vilka krafter som ligger bakom aktiviteter som de som just nu pågår i Malmö.

Det har alltid funnits revolitionära krafter till vänster i politiken med stark tilltro till våld och repression som politiska påtryckningsmedel. Sådana krafter finns också inom exempelvis fascismen och nazismen, som ju också utgår från en kollektivistisk grundsyn. Skillnaden är dock, att det ju inte finns någon "demokratisk nazism" eller dito fascism. Till vänster ser det emellertid lite annorlunda ut. Även rätt så goda demokrater kan, om ändamålet bara är tillräckligt ädelt, motivera alla möjliga former av såväl våld som repression som redskap för politisk aktivism. De reservationer som framförs är ganska pliktskyldiga.

Så även nu i Malmö. Uppenbarligen har arrangörerna inte med någon större kraft försökt mota bort mindre behagliga element i sina led. Såväl våldsverkare som illegala (maskerade) demonstranter godtas, med ganska grumliga (eller inga alls) motiv som ursäkt.

Motivet för detta är således inte alls konstigt. Till vänster finns - och har alltid funnits - en stor förståelse för alla möjliga odemokratiska rörelser. Just nu är de på plats i Malmö.

ps. heder till de av mina vänner som tar avstånd från alla odemokratiska krafter. ds

Inga kommentarer: