04 oktober 2008

Skrota pumplagen!

Jag brukar inte kommentera andra allianspartiers utspel, vare sig negativt eller positivt, men nu ör det dags att göra ett undantag - i positiv riktning. Det gäller signalerna från (fp) om att ändra den så kallade pumplagen. Det är en lag som tvingar bensinstationer med viss volym på bensinförsäljningen att installera pumpar för alternativa drivmedel. Det kostar hundratusentalskronor för en produkt som säljs med ganska liten marginal och blir alltså en ren förlustaffär - för en verksamhet som i regel har små marginaler som helhet. Alltså är alternativet till installation av pump ofta nedläggning av macken. Eftersom dessa mackar i glesbygd ofta också är den lilla byns servicecentrum med allt från apoteksombud till utlämningsställe för Systembolaget, så går det säert att räkna ut resten. Pumplagen skulle utarma glesbygden rejält.

Det bästa vore således att skrota pumplagen. Övergången till miljövänliga drivmedel kommer med all säkerhet att komma av sig själv, och mycket talar för att den kommer fortare än vi ens kan ana. Om servicenätet då försvunnit genom en idiotisk lag, så kan omvandlingen till och med försenas på landsbygden (det är redan idag mycket ont om bilar som går på alternativa drivmedel utanför storstäderna).

Jag hoppas i detta fall att folkpartisterna verkligen kommer till rätt slutsats och att de dessutom snabbt kan övertyga oss andra om förträffligheten i sin politik. Åtminstone i detta fall.

Inga kommentarer: