13 mars 2009

Båtar, bryggor och rörligt friluftsliv

Väljer idag att skriva några rader om en nyhet i Radio Uppland, nämligen att Mälarens strandlinje exploaterats kraftigt under senare år. Mest skulle expolateringen, i form av bryggor, båtplatser och byggnader, ha varit längs den del av strandlinjen som ligger i Knivsta kommun.

Jag ägnar en hel del tid åt att vistas i skog och mark, inte minst längs Knivsta kommuns strandlinje i Mälaren, och kan bara konstatera tre saker. Det första är att det fortfarande finns miltals med helt orörda strandlinjer, både i Knivsta kommun och på andra håll. Snarare är det så att en fantastisk insjömiljö inte bara är orörd utan ofta rent av kan kännas öde. Det andra är att ganska många av dessa exploateringar således leder till en mer levande landsbygd och möjlighet till friluftsliv på eller nära sjön för allt fler. Så ska det också vara.

Det tredje är det lite tristare, och har att göra med en annan friluftslivsorienterad hjärtefråga. Det är vad som egentligen påverkar möjligheten till ett rörligt friluftsliv och hur allemansrätten fungerar. Där kan jag bara konstatera att det knappast är ägare av båtar, bryggor och sommarstugor som genom sitt agerande äventyrar möjligheterna till rörligt friluftsliv. Det är snarare det flitiga missbruk (läs överträdelse) av allemansrätten som man ofta ser då man rör sig i naturen.

Jag hoppas att du som gillar friluftsliv respekterar andras egendom, även om ägaren så att säga är osynlig. Allemansrätten innebär inte att man får göra vad som helst, framför allt har man inte rätt att störa andra med åberopande av allemansrätten.

Låt mig nu knyta ihop detta. Allt fler får genom en viss exploatering av stränderna möjlighet till sjönära friluftsliv. Utrymmet att röra sig i strandlinjen är fortfarande god, inte minst genom välvilliga markägare men också genom reservatsbildning. Det stora problemet är den ibland ganska aggressiva exploatering som sker när människor som rör sig i skog och mark inte respekterar de regler som faktiskt finns. Tänk på det när du går ut i naturen nästa gång.

Inga kommentarer: