06 mars 2009

Kvinnor som spelar roll I

På söndag är det internationella kvinnodagen, ett socialistiskt påfund med rötter i den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen, en vid den tiden synnerligen revolutionär rörelse. Med tiden har detta påfund lyckligtvis förborgerligats en aning, så numera kan man göra det jag nu tänker göra, nämligen en lista över kvinnor som jag tycker förtjänar en särskild hyllning på denna speciella dag.

Jag noterar att TV4 lokalt i Uppsala gjort en liknande lista, men jag bortser från den och utgår inte på "makt", utan snarare från något jag funner mycket viktigare. De kvinnor jag nämner gör alla skillnad, i de högst skilda sammanhang i samhällslivet där jag fått förmånen att verka. Fast, javisst, de flesta av dem har onekligen makt. Och de utövar den väl.

Först två kvinnor som jag personligen varit höggradigt inblandad i att utrusta med makt, och som utövar den väl. Det är landstingsdirektören Kerstin Westholm och sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset Marie Beckman Suurküla. Både var för sig och tillsammans utövar de, under politisk ledning, betydande makt över en viktig samhällssektor.

Uppdraget som landstingsråd gör att jag samverkar med olika företrädare för samhälls- och näringslivet, till exempel Anki Norrström, VD för Länsförsäkringar Uppsala och lokal ordförande för Handelskammaren. Likaså med rektor för SLU, Lisa Sennerby Forsse, och med Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson. Samt, sist men absolut inte minst, med Uppsala kommuns driftiga och kompetenta näringslivsdirektör Eva Sterte.

Politiken då? Jo, först och främst vill jag nämna Anna-Karin Klomp, landstingsråd för (KD) och en oerhört värdefull partner i det politiska arbetet. I mitt eget parti finns riksdagsledamoten Ulrika Karlsson, vår gruppledare i landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse Maria Petersson, kommunalråden Cecilia Forss, Anna Wiklund och Nina Lagh samt, från andra partier, socialdemokraternas riksdagsledamot Agneta Gille och oppostionsrådet i landstinget Marlene Burwick. Marlene kommer för övrigt under nästa mandatperiod att vara oppositionsråd i Uppsala kommun. Sist men inte minst i politiken: folkpartiets riksdagsledamot Cecilia Wikström, som jag betraktar mer som en vän än som politisk kollega!

Från andra samhällssektorer (inklusive hälso- och sjukvården) vill jag nämna Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid, Knivsta kommuns kommunchef Anna Maria Dansbo, prorektor Kerstin Sahlin, universitetsdirektör Ann Fusth och kommunikationsdirektör Pernilla Björk. För att inte tala om Anna Ekström, SACO-ordförande och ledamot i universitetets konsistorium, Loth Hammar driftig journalist och ordförande i Drivhuset, Lisa Helgesson, nyhetschef på Radio Uppland.Plus Åsa Hedenberg som är VD på Uppsalahem och Liisa Eriksson Hundertmark som är VD på Fyrishov. För att inte tala om Inga-Kari Fryklund och Anna-Lena Holmström på Svenskt Näringsliv och företagarna Annelie Kejroth, Sofie Skaränger, Sofia Cerne och Kie Wirenholt.

Så, sist men abslut inte minst: min älskade hustru Maria, min bonusdotter Carin och min dotter Ulrika, min mamma (fast hon bor inte i Uppsala) och min syster Lovisa (inte hon heller).

Det blev ganska många. Och alla är de drivande, kunniga, starka och viktiga. Det borde vara slut nu med tramset om att det inte finns kvinnliga makthavare som gör skillnad. Det gäller bara att se dem!

Inga kommentarer: