22 mars 2009

(L)O-moral

Svenska Dagbladet, och även Aktuellt, berättar att LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin i åratal känt till AMF-direktörens pension. Någon som är förvånad? Lundby-Wedin själv säger sig vara "grundlurad", men det värsta är vare sig om hon är fullkomligt blåst eller faktiskt inte begripit bättre. Det värsta är hennes, och hennes partikamraters, höga svansföring i en fråga där man i själva verket aktivt bidragit till bonusfesten.

Gårdagens avslöjanden, i TVs Agenda, att ledande socialdemokrater faktiskt har stått bakom och till och med aktivit bidragit till bonuskulturen i näringslivet är således inte heller någon överraskning. Bristen på etisk kompass är påtaglig i socialdemokratin, ett parti som ju har som grundläggande idé att vara för "det som är allmänt bra". Nu är det ju bara det, att den formen av pragmatism ofta leder till exakt det som nu sker.


Hör bara partisekreteraren Ibrahim Baylan: "vi är principiella motståndare till bonusar". Men Baylans kamrater har i så fall varit mer än lovligt principlösa - eller också är motståndet inte särskilt principiellt. Var och en får själv bedöma, men i bedömningen får gärna ingå att modellen för (S) agerande går igen gång på gång. Socialdemokraterna är nämligen väldigt gärna principiella motståndare till allt möjligt - när de själva kan smita undan.

Som det stod i Hylands Hörnas förträffliga ABC-bok på 60-talet:
Omoralen som vi klandra
Praktiseras blott av andra

1 kommentar:

Anonym sa...

Vanja Lögnby-Lundin om moral:
Omoral JA !
Dubbelmoral JA !
Vanlig enkel moral Nej !
Sensmoral Avgå !!!!