27 april 2009

Kärv ekonomi ställer tuffa krav

Det krävs nu krafttag för att hålla landstingets ekonomi på rätt köl, och därför har landstingsstyrelsen idag fattat en rad beslut som syftar till det. Om detta kan du läsa på landstingets hemsida och på UNT.se.

Det är nog ingen som missat att läget i hela världsekonomin är ytterligt kärvt. Givetvis får detta inverkan även på landstingets ekonomi, men just därför är det viktigt att påpeka att god ordning på ekonomin är viktigt även för kvalitén i vården. Sambandet mellan god ekonomi och ordning i verksamheten är nämligen väldigt tydligt i många sammanhang, inte minst inom kommunal och landstingskommunal ekonomi. Det är därför, för att värna den viktiga kärnverksamheten, som vi lägger så hög prioritet på ekonomin.

Visst kommer ekonomisk återhållsamhet att få effekt på verksamheten, men ambitionen är att vårdkvalitet och patientsäkerhet ska upprätthållas. Jag är övertygad om att det är möjligt, men det gäller också att inse att varje befintlig verksamhet inte kan fredas. Det är i dagsläget inte möjligt att peka ut vilka dessa är, och min blogg är inte rätt plats att göra dem offentliga. Mitt löfte är också att vi ska se till att vården kommer att ges enligt de principer som gäller i allmänhet.

Idag vet ingen när krisen är över. Just därför gäller det att agera långsiktigt och tålmodigt.

Inga kommentarer: