22 maj 2009

Är EU-projekten bra för EU?

EU-valet är viktigt. Jätteviktigt. Så viktigt att jag under de närmaste veckorna kommer att lägga mycket tid på kampanj. Vårt medlemskap i EU är också oerhört viktigt. I själva verket hänger vår svenska demokrati och välfärd väldigt nära samman med EU.

Juast därför är det bara beklämmande att EU för de flesta mest förknippas med projekt och kampanjer av typen "100 cyklar" i Umeå, pricksäkert beskrivet av Malin Siwe i dagens DN. Läs den gärna!

Problemet med klämkäcka (läs gärna töntiga) EU-finansierade kampanjer av detta slag är just att de tenderar att dra ett löjets skimmer över EU, när det rätteligen borde vara de lokala finansiärerna som skäms. Följden blir, helt naturligt, att det som de flesta förknippar EU med inte är frihandel och gemensam kamp mot miljöproblem och internationnell kriminalitet - utan med märkliga kampanjer finansierade med EU-bidrag.

EU är inte ute och cyklar, men om vi inte kan klarlägga vad som är viktigt med EU så kan det bästa bli det godas fiende. Det vore verkligen trist.

Inga kommentarer: