23 maj 2009

EU-valet är på allvar!

Igår (se nedan) kommenterade jag diverse stolliga projekt med stöd av EU-bidrag. Idag är det dags för nästa EU-och valrelaterade problem. Det är att medias rapportering i huvudsak inte handlar om politiken, utan om opinionsmätningar och valdeltagande.

De föesta människor är måttligt intresserade av politik, det vill säga av det poitiska "spelet", partiernasa och de politiska organens inre arbete. Däremot är man mycket intresserad av konsekvenserna av de politiska beslut som fattas. Man struntar till exempel hur belsuten fattas i landstinget eller ens vem eller vilka som är i majoritet, däremot anser man det oerhört viktigt att vården fungerar, att bussarna går i tid och att vårt län utvecklas i rätt riktning. Men rapporteringen från EU-valet handlar om just det som intresserar väljarna minst.

Kära medier: rapportera mer om vad följderna blir av det ena eller andra partivalet. Berätta att fler socialdemokrater i parlamentet innebär beskuren valfrihet i vården, politisk klåfingrighet i stället för konsumentmakt och mer överstatlighet genom politiska regleringar. Berätta på samma sätt också att vi moderater kämpar för färre skyddstullar och därmed friare handel och rörlighet, för förre detalöjregleringar och mer av exakt det som vi arbetar politiskt för även i kommuner, landsting och riksdag. EU-valet är inte annorlunda än de val som hålls vart fjärde år, och borde refereras därefter.

2 kommentarer:

Fairymary sa...

I princip håller jag med dig vad gäller mediarapporteringen som är enfaldig och sorglig...

Däremot vill jag protestera mot vad du skriver om vårdvalet....jag tycker inte att det är anständigt att redan priviligerade människor ....på skattepengar ska kunna åka utomlands och få operationer gjorda....allt medan vården här hemma i Sverige utarmas.....

Jag kan t.ex. inte se framför mig att en lågavlönad ensamstående mamma skulle kunna utnyttja den möjligheten....

Erik Weiman sa...

Fritt vårdval är absolut inte bara för de privligierade utan tvärtom mest värt för just dem som saknar resurser och därmed möjlighet att välja. Med dagens ordning är du som patient helt i händerna på den som bestämmer. Poängen med vårdval är att då är patienten som bestämmer vem som ska ge den vård som landstinget betalar för. Det innebär inte en möjlighet att "tränga sig före i kön" mwen väl en möjlighet att kunna utnyttja den vård man har behov av.

Det tråkiga med debatten om vårdval är just när argumenationen låter som om det vore ett val mellan att ge vård till dem med störst behov eller till dem med egna resurser. I själva verket är det tvärtom. Fritt vårdval ger behoven företräde framför de privata resurserna just därför att landstinget via skatten som står för kostnaden. Om vi däremot inte inför frit vårdval så kommer den som kan betala med egna pengar att ha möjlighet att köpa sin vårdpå egen hand, medan den som saknar resurser måste lita till landstingets vård. Ett sådant samhälle vill jag inte ha.