27 maj 2009

Kamp mot antibiotikaresistens har hög prioritet

Kampen mot antibiotikaresistens rullar vidare. I dagens nätupplaga av DN finns flera intressanta artiklar i ämnet. Utvecklingen är ytterst oroande, och mot den bakgrunden måste givetvis alla krafter sättas in. Det tänkvärda är att en kraftfull åtgärd mot antibiotikaresistens är att inte förskriva antibiotika.
Som ett led, ett av många, har Akademiska sjukhuset beslutat att läkarna inte ska använda sina långa rockar, utan i stället klä sig i bussarong, dvs en kortärmad blus. DN har också en intressant artikel i ämnet här. Läkarna protesterar, men sakkunskapen är tydlig. Då bör läkarna, som ju ofta är ledare och föredömen, också begrunda sitt ansvar och sin delaktighet i matchen mot de resistenta bakterierna.
Vårdrelaterade infektioner kostar mycket pengar (en bristvara i landstinget just nu, som bekant), men innebär framför allt ett oerhört, och ofta onödigt, lidande för patienterna. Alla krafter måste sättas in för att ge en säkrare vård, och då gäller det inte minst att klara av att ge patienterna en smittsäker vård.
Akademiska sjukhuset är ett nationellt föredöme i kampen mot vårdrelaterade infektioner. Den toppositionen ska vi se till att sjukhuset förstärker och behåller.

Inga kommentarer: