15 maj 2009

Kompetenta kvinnor...och män...?

Det finns gott om kompetenta kvinnor inom många sektorer i samhället. de fyller viktiga funktioner i alla möjliga sammanhang, ofta som ledare för viktig verksamhet. I min egen närhet har jag många sådana kvinnor, och flera av dem har jag själv haft förmånen att rekrytera.

Hur det ser ut i närheten av ledande företrädare för näringslivet är jag mer osäker på, inte minst efter att ha läst dagens DN. Där uttalar sig en ledande företrädare för ett framträdande företag med inriktning på konsumtionsvaror. SCA är ett företag som bland annat tillverkar blöjor, inkontinensskydd och andra pappersbaserade produkter för intimhygien. Mot den bakgrunden är det en aning underligt att bristen på "kvalificerade kvinnor" är så påtaglig. Huvuddelen av de produkter detta högst patriarkala företag producerar och marknadsför används och hanteras ju av kvinnor.

Har ingen kvinna involverats i utvecklingen av produkterna? Eller i att finna marknader och argument för försäljning. Är det verkligen företagets manlige styrelseordförande som är bäst på att lista ut hur man övertygar kvinnor om att använda dambindor eller inkontinensskydd.

Så är det givetvis inte. Däremot anser uppenbarligen denne framstående företagsledare att han är bäst på att...tja, bestämma över detta starkt kvinnoorienterade konsumentvaruföretag. Men jag tror att han (för det är en han) borde fundera över marknadsutsikterna och den framtida utvecklingspotentialen om fler kvinnor tilläts nå de högsta och tyngsta posterna i företaget. Det värsta som skulle kunna hända är ju att det kom nya idéer om just marknadsföring eller produktutveckling. Det skulle ju, hemska tanke, kunna leda till högre vinster som följd av en starkare marknadsposition.

Nu har ett företag och en företagsledare pekats ut, eftersom vederbörande intervjuats i DN. men jag är övertygad om att samma sak skulle kunna gälla nästan vilket som helst av våra större företag som tillverkar produkter som huvudsakligen köps och används av kvinnor. Man kan fråga sig var kompetensen finns.

Inga kommentarer: