31 maj 2009

Vårdval - en framgångssaga för Uppsala

Jag har skrivit om det förr, men det förtjänar att upprepas: ett EU-direktiv som öppnar för fritt vårdval över gränserna kan bli en framgångssaga för Uppsala och för vårt län. Här finns som bekant ett sjukhus, Akademiska sjukhuset, som faktiskt är världsledande på en rad områden. Givetvis skulle detta vara mycket attraktivt för patienter över hela Europa om möjligheten att söka vård i andra länder blir verklighet. Verksamheten finns redan på plats: Uppsala Care erbjuder redan sina tjänster på den internationella sjukvårdsmarknaden.

Vänta lite nu... sjukvårdsmarknad? Finns det en sådan - och ska det finnas?

Svaret är: ja,absolut, men med den lika självklara förutsättningen att det sker inom ramen för det som det råder mycket stor politisk eníghet om, nämligen att behov och inte egen plånbok ska styra. Det är också av största vikt att en ökad rörlighet understödjer - och inte äventyrar - en sjukvårdsstruktur som bidrar till utveckling, forskning och förnyelse av hälso- och sjukvården.

Sverige har ett antal sjukhus och forskningsinstitutioner av absolut världsklass. Akademiska sjukhuset är ett av dem, och med rätt villkor går sjukhuset också en lysande framtid till mötes. Goda villkor när det gäller internationell vård är en av de förutsättningar som då måste infrias.

Därför är EU-valet viktigt för Akademiska sjukhusets framtid. Tänk gärna på det på söndag.

Inga kommentarer: