04 november 2009

Är allt akut akut?

Noterar inslag i TV4-Nyheterna, och kan konstatera att problem nästan alltid kan lösas på olika sätt. Problemen på akuten är mycket uppmärksammade av oss i landstingets politiska ledning, och vi arbetar på lösningar.

Problemet med en överfull restaurang kan ju som bekant vara för många gäster - eller för få bord. På samma sätt finns det skäl att studera situationen på akutmottagningen. Är problemet lokalerna, eller kan det vara så att det går att lösa problemen på annat sätt.

Vår övertygelse i Alliansen är att många som idag söker sig till Akademiska sjukhusets akutmottagning kan tas om hand minst lika väl i andra delar av vården, till exempel i primärvården, genom bättre samarbete mellan olika vårdgivare, och mellan landstinget och länets kommuner. Den närakut som öppnades i Uppsala i början av 2007 (ett av de första vallöften Alliansen infriade) innebär en viss avlastning, och kanske kan denna verksamhet utvecklas vidare.

Någon snabb och enkel lösning finns således inte på akutmottagningens problem. Det går heller inte att lösa problemet genom en isolerad åtgärd på själva akutmottagningen. Däremot är det ett av de mest centrala problemen som just nu söker en långsiktigt hålbar lösning. Detta arbete pågår och har just nu högsta prioritet för Alliansen.

Inga kommentarer: