17 november 2009

Vaccinfabrik?

Jag kan i och för sig förstå att de senaste veckornas brist på vaccin kan leda till att tankarna på att bygga en egen, svensk vaccinfabrik kommer tillbaka. Men alternativet prövades för några år sedan och avfärdades med råge. Och det är faktiskt så att de senaste veckornas försenade leveranser är väl så goda skäl för att hålla fast vid den rådande ordningen. Det hade knappast gått fortare, och inte blivit leveranssäkrare, om vi hade haft en egen inhemsk vaccinfabrik.

Ändå kommer förslaget upp i debatten igen. Jag kan bara se ett enda skäl för att ens föra fram idén, och det är att försöka ge sken av att egen produktion skulle lösa den senaste tidens leveransproblem - vilket det alltså inte gör. Att producera influensavaccin är både dyrt och komplicerat, och därför är risken stor att egen inhemsk produktion faktiskt skulle leda till sämre leveranssäkerhet, dessutom till högre kostnad. Fabriken ska ju ha något att göra mellan pandemiutbrotten också.

Bättre då att satsa de pengar som fabriken och produktionen skulle kosta på forskning, både för att förebygga kommande pandemier och till exempel för att forska fram nya antibiotika mot resistenta bakterier.

Bygga vaccinfabrik är således dyrt och inte särskilt klokt, och löser inte de problem som vi sett under de senaste veckorna. Det är därför svårt att komma runt slutsatsen att förslaget helt enkelt förs fram för att skapa en falsk bild av handlingskraft och kunnande. I själva verket är det tvärtom. En egen, svensk vaccinfabrik löser inga problem men kostar massor av pengar. Pengar som alltså kan användas mycket klokare.

5 kommentarer:

Mattias sa...

Vad händer om det bryter ut en pandemi som är riktigt allvarlig, med säg 20% dödlighet. Tror du på allvar att Sverige då skulle få igenom importen av vaccin från de utländska fabrikerna? Knappast troligt. En stat under svår press kommer nog att agera i egenintresse.

Erik Weiman sa...

Jag är uppriktigt sagt inte säker på om jag förstår kommentaren. Om en så allvarlig pandemi skulle bli verklighet så finns det heller inget som säger att en inhemsk svensk vaccinfabrik skulle hjälpa nämnvärt. Frågan utreddes som sagt nogra för några år sedan, och riskerna med olika scenarier kartlades.

Mattias sa...

På vilket sätt skulle det inte hjälpa nämnvärt ? Om alternativet
är att inte få något vaccin alls?

Erik Weiman sa...

Problemet är inte tillgången på vaccin; orsaken till att vi inte fått leveranser i tid beror på logistik. En inhemsk vaccinfabrik hade mycket väl kunnat drabbas av exakt samma leveransproblem. Alltså är en sådan inte lösningen.

Mattias sa...

Du duckar, skillnaden är väl att i en krissituation är risken inte logistiken (något som kanske kan förbättras av lärdomen från denna vaccinering) utan att det inte går att erhålla leveranser från en producent i annat land, eftersom undantagstillstånd skulle kunna leda till exportförbud där det egna landets behov tillfredställs först.

I det scenariot så spelar det inte roll hur kass eller bra logistiken är. Vi får då inte vaccin.

Det hade nog räckt med en fatalitet på 10% för att ett sådant scenario skulle kunna spela upp sig. Tänk dig då ett fågelinfluensa scenario med 50% fatalitet. Då skulle nog sverige få vänta på ett vaccin...