06 december 2009

Prat eller handling: alternativen i valet

Läser med intresse Göran Skyttes krönika i gårdagens SvD och måste konstatera att han har helt rätt. Men inte nog med det; det Skytte skriver om Sahlin stämmer så väl in på det lokala planet, att det går att hitta någon sorts mönster. Jag är osäker på den grundläggande orsaken, men följderna av socialdemokraternas agerande i olika sammanhang blir uppenbar. Detta är ett parti som varken är moget eller förmöget att ta ansvar och ledarskap i politiken.

Möjligen är socialdemokraterna så uppfyllda av sin egen förträfflighet att de helt enkelt inte ser sin egen oförmåga. Det kan vara en av orsakerna till att de tror att det i opposition räcker med att vara lite allmänt kritisk och prata om majoritetens tillkortakommanden. Som om någon väntade sig att oppositionen skulle applådera vad majoriteten gör.

Att de givetvis inte applåderar sina motståndare, men heller inte har något eget att komma med, kan möjligen förklara en annan tes - nämligen den att socialdemokrater tror att det endast finns ett sätt att lösa politiska problem på; nämligen det socialdemokratiska sättet. Att så skulle vara fallet är nu lätt att avfärda både på nationell nivå och på olika håll i kommuner och landsting. I det fall Skytte beskriver - SAAB i synnerhet och industrikriser i allmänhet - har ju den socialdemokratiska modellen prövats (till och med av borgerliga regeringar på 70-talet). Spåren efter varvskriser, tekokriser och allt vad det var förskräcker fortfarande.

Socialdemokraterna tror att de kan regera. Men de förlorade inte makten 2006 vare sig på grund av tillfälligt missnöje med Göran Persson eller på grund av någon slags sinkadus i opinionen. De förlorade makten på grund av exakt det som Sahlin manifesterar i Trollhättan och som praktiskt taget dagligen manifesteras lokalt i kommuner och landsting. De förlorade väljarnas förtroende därför att de har slut på hållbara idéer om hur välfärdens kärna kan utvecklas och en klar strategi för att lösa de samhällsproblem som vi alla står inför.

De idéerna och den strategin har Alliansen. Vi jobbar vidare med alla de utmaningar som samhället står inför, med fungerande lösningar på verkliga samhällsproblem. Valet 2010 är givetvis ett viktigt steg på den vägen.

Inga kommentarer: