08 december 2009

Tillgänglighet - en fråga om rättvisa!

Efter mitt förra inlägg har jag fått kommentarer om kopplingen mellan rättvisa och tillgänglig vård. Mitt svar är att kopplingen är självklar. Men inte nog med det. Den bristande tillgängligheten är faktiskt en av de viktigaste rättvisefrågorna i vården.

Att behöva vänta på vård längre än nödvändigt är i sig orättvist! Den som kan tala för sig, den som har gott om pengar eller den som själv kan leta sig fram i systemet gynnas av en "vårdapparat" där tillgängligheten brister. Större mångfald, fler vårdgivare ger fler ingångar i vården och därmed bättre möjlighet för alla att hitta fram - och att bestämma själv.

Just därför är det glädjande att vårt landsting nu rankas mycket högt när Sveriges Kommuner och Landsting mäter väntetider i vården (http://www.vantetider.se/). från tidigare års placering i botten når vi nu mycket fina siffror, som en följd av hårt arbete med fokus just på bättre tillgänglighet. Det är ett arbete som självfallet ska fortsätta!

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Har i dag varit på SPF träff, där vi varje månad diskuterar äldrefrågor. I dag gällde det vården. Harald Nordlund höll ett informativt föredrag i ämnet hur Patientnämnden jobbar. De tar emot klagomål,paketerar dem och vidaresänder till nästa instans.
Politiker går vidare till politiker. Köp tjänsten av oberoende part i stället och sänd sammanställning av klagomålen till högre ort med förslag på lämpliga åtgärder. Blir säkert billigare . De fyra utredarna som är anställda kan kanske öppnat eget.
Det tycks fungera ganska väl ändå ur politisk synpunkt.Det var inte bättre förr men det är bättre.