13 februari 2010

Bra, Ola Alterå

Det är precis som vanligt med miljöpartiet. OM det är någonting som är bra så är de för och om det är något dåligt så är de emot. Det duger möjligen i opposition men det fungerar inte i majoritet. Så beskriver näringsminister Maud Olovssons statssekreterare Ola Alterå miljöpartiets kritik mot ett politiskt beslut som detta parti nu gör sitt bästa för att slingra sig ur. Att beslutet fattades under den tidigare socialdemokratiska regeringen, där miljöpartiet nu som då ingick i ett rödgrönt sammanhang, tycks inte bekomma miljöpartiet det minsta.

Men den som följer miljöpartiets göranden och låtanden på skilda politiska arenor kan inte vara det minsta förvånad. Milöjöpartiet är nämligen konsekvent för det som låter bra, är alltid "kritiska" till sådant som kan vara jobbigt att försvara, och sprider gärna sina populistiska ståndpunkter via media. Något större ansvar är man inte road av, däremot gärna att häckla andra som tar nödvändiga beslut i tuffa lägen och dessutom är bredda att försvara dem.

Ska det inte vara så då? frågar sig kanske vän av ordning. Mitt svar är att politiska partier givetvis får agera som miljöpartiet gör - men då har man också diskvalificerat sig för poster som faktiskt innebär konkret ansvarstagande, till exempel i form av att ingå i en politisk majoritet. Nu ska tilläggas, och det är givetvis viktigt, att det faktiskt finns miljöpartister som skiljer sig från den allmänna partimoralen genom att faktiskt utgöra en del av ansvarstagande majoriteter.

Men det är inte vad det i grunden är fråga om. Det handlar om att visa en förmåga att ta ansvar, att föra en konsekvent och i majoritetsställning fungerande politik och sist men inte minst att - med det parlamentariska läge som under alla omständigheter råder i vårt land - faktiskt vara beredd att ingå i en politiskt konsekvent majoritet.

Att föra en politik som låter bra i alla lägen är i regel inte särskilt svårt. Att agera både ansvarsfullt, konsekvent och samhällsutvecklande är desto svårare. I dessa tre grenar tar miljöpartiet mycket få poäng.

Inga kommentarer: