20 februari 2010

Kontakt på väljarnas villkor

Jag läser i UNT att Knivsta kommuns politikercaféer kan komma att läggas ner. De besöks bara av några få medborgare varje gång, och av artikeln framgår att antalet politiker normalt är fler än besökarna.

Det är inte särskilt förvånande. Hela idén med politikercaféer bygger faktiskt på en felsyn. Vi hade liknande tillställningar även i landstinget tidigare, och resultatet var exakt detsamma. Fär den som vill komma i kontakt med en förtroendevald politiker är det i regel ganska enkelt, inte minst med moderna hjälpmedel, sociala medier och ökad exponering i media. Det gör att människor luftar sina åsikter både ofta och vältaligt (för det mesta, är kanske bäst att tillägga) i alla möjliga former och sammanhang.

Det som krävs är i stället att vi som är politiskt förtroendevalda gör det som bland annat väntas av oss, nämligen ser till att vara aktiva och synliga i sammanhang och miljöer där vi träffar väljarna: i föreningslivet, ute i samhället, genom aktivitet i sociala och andra medier och i massor av liknande sammanhang.

Politikercaféer bygger egentligen på raka motsatsen, nämligen att väljarna ska komma till oss i stället för vi till dem. Det är så vi skapar förtroende både för oss själva som förtroendevalda och för de idéer och aktiviteter vi står för.

Inga kommentarer: