08 april 2010

Vi välkomnar valfrihet och mångfald!

Vårdföretagarnas Hans Dahlgren skriver i torsdagens UNT och efterlyser fler fristående alternativ till den offentliga vården. Från Alliansens sida i landstinget har vi antagit den utmaningen och ser mycket gärna fler alternativ och en ökad mångfald. Just därför har vi också, under stort motstånd från den rödgröna oppositionen, öppnat för just det som Vårdföretagarna efterlyser. Vårt landsitng tillämpar inte passiv listning, har öppnat för fir etablering, söker ständig anpassa regelverken för att vara så konkurrensneutrala som möjligt och bjuder in nya externa aktörer till att etablera sig i vårt landsting.

Ser man till hur det såg ut vid mandatperiodens början är framstegen också remarkabla. Då fanns inte en enda fristående vårdcentral; allt drvs i landstingets egna regi. Regelverken öppnade inte för några nya etableringar, utan allt reglerades i detalj av politiska beslut.

Nugår vi vidare med den utveckling som inletts. Det självklara ,ålet är att öppna fler delar av vården för externa aktörer. Det leder till större mångfald och större valfrihet för patienterna, vilket inom vården liksom inom alla andra delar av välfärden är en väg till bättre kvalitet och större kostnadskontroll. Vården i vårt landsting är på rätt väg, men mycket återstår att göra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Vi ses idag på debatten. Håller med dig om att ert vårdval har många bra komponenter (listningen en sådan) men varför har så få etablerat sig? Första månaden i VGR etablerades 64 nya vårdcentraler.
Mvh Hans

Erik Weiman sa...

Hej Hans!
Kul att du tycker att vårt vårdval innehåller många bra komponenter även om du inte riktigt beskrev det så i radiodebatten på eftermiddaggen. Att så få har etablerat sig är något som jag också funderar över, men jag tror att det finns en "startsträcka" att komma över. Dessutom tror jag att många väntar till efter valet för att se om det finns långsiktiga förutsättningar för att etablera sig. Det är ju dessvärre så att oppositionen konsekvent motarbetat införande av vårtval även om man nu, när det fungerar allt bättre, försöker påskina att man egentligen är för. Tyvärr vet vi dock inte vad som är oppostionens linje eftersom vi inte fått några klara besked av de tre oppositionspartierna tillsammans.

Erik