06 september 2010

Att tänka nytt

även mitt i en brinnande valrörelse gäller det att sätta av tid för att fundera över idéutveckling. Men det är både i valrörelsen och däremellan viktigt att nytänkandet ändå sker så att väljarna känner igen sig.

Det finns de som tror att "nya Moderaterna" är någon sorts påhitt för att locka nya väljare, men i själva verket handlar det ju om att ständigt förnya och utveckla politiken - därför att samhället utvecklas och förändras. Men vi som är aktiva i politiken måste också själva inse att vi inte själva kan stå för allt nytänkande och alla idéer som måste till för den förnyelse som krävs. det gäller inte minst i vården.

En källa till inspiration som jag blivit tipsad om är Vårdförbundets webbplats Fullt ut. Där finns intressanta idéer om frågor som framför allt leder till att deras medlemmars kompetens kan användas bättre, men därmed också att vården kan utvecklas. Jag tar gärna del av idéerna men funderar också på varför många av dem ska ha så förtvivlat svårt att komma till stånd.

den viktigaste platsen för konstruktivt nytänkande är helt enkelt ute på avdelningar och andra arbetsplatser. Det som behövs, och som vi arbetar hårt med, är en organisation och en styrning där politiken tar ett steg tillbaka och låter medarbetarna ta ansvar. Det tar tid i en organisation som i åratal arbetat hierarkiskt och toppstyrt, men de första stegen är tagna - och mer kommer under de närmaste åren.

Inga kommentarer: