26 november 2010

I vems intresse, kan man undra...

Jag har tidigare kommenterat bådse socialdemokratins brösttoner när det gäller bindningar till ekonomiska intressen och kopplingar inom den socialdemokratiska maktapparaten.

Nu känns det som det är dags igen.

Det finns en förment objektiv webbplats som heter "Sveriges konsumenter". Om man inte granskar den noga så kan man tro att det är en intresse organisation för...tja, oss konsumenter. Men granskar man den noggrannare så framträder en lite annan bild.

Bakom "Sveriges konsumenter" står nämligen inte Sveriges konsumenter utan några viktiga intressen i detaljhandeln och i synnerhet de ägarintressen som har starka bindningar till den socialdemokratiska fackligt-ekonomiska maktapparaten. En stor aktör på dagligvarumarknaden är som bekant Coop, exempelvisl Konsumentföreningen Väst som är en av medlemmarna i Sveriges konsumenter. Vilket möjligen förklarar varför Jan Bertoft, mannen som i hög grad driver denna rörelse, klandrar konkurrenten ICA och hyllar den egna medlemsorganisationen Coop (genom Konsumentföreningen Väst, alltså) för hantering av rabatter och återbäring.

Bertoft har också åsikter om SJ - som av en händelse just nu, när regeringens anslag till Trafikverket för underhåll är på tapeten.

Jag är den förste att tycka att konsumentmakt är viktigt, och att det inte skadar att konsumenter organiserar sig för att tillvarata sina intressen, Men att av politiska skäl (bland medlemsorganisationerna finns socialdemokratins fackliga gren LO och arbetarrörelsens studieförbund ABF) påstår sig driva konsumentfrågor är något som bör anmälas till Konsumentombudsmannen. I vart fall är det inte något särskilt etiskt agerande!

Inga kommentarer: