14 november 2010

Koll på läget

Man ska vara noga med sanningen, och det gäller inte minst när man går till personangrepp i politiken. Vikten av noggrannhet ned fakta och sanning blir därför extra hög just nu för den politiska oppositionen i landstinget eftersom rena personangrepp mot mig tycks vara långt viktigare än att föra en saklig politisk debatt.

Den 29 oktober (inte 5 november) intervjuades jag i UNT. Intervjun kan du läsa här. Där framgår klart hur strategin ser ut för att möta de ökade kostnader som väntar i vården - och som enligt all statistik och all forskning varit verklighet i decennier. det handlar om utveckling, modernisering, rationalisering och att ta tillvara alla möjligheter att driva vården och omsorgen effektivare.

Snarare är intervjun ett klart uttryck för oro över vad som händer om vi inte arbetar vidare i den riktningen. Att klara problemen genom att skjuta till mer pengar har prövats tidigare, och lett till problem i linje med vad vi möter idag.

Dagens kostnadsutveckling i vårt landsting är oroande, men det är lika oroande och beklämmande att oppositionen har så lite att komma med för att lösa krisen. Nu händer också det som alltid händer i ett läge utan vare sig politik eller inre riktning. Argumenten är slut och har ersatts av rena personpåhopp.

I mogon är det landstingsfullmäktige. det ska bli kul.

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Det föreligger kanske beslut som inte varit till nytta för sjukvården. Allt vi gör är inte rätt. Har man inte rätt så har man kanske möjlighet att rätta till.
Helhetsbklden på verksamheten är i stort sett bra. Analysen får väl visa om "miljonen" hamnar i Landstinget eller hos Anders Borg.
Men det är inte lätt att vara ödmjuk när man vet att man har rätt.

Bertil Jansson sa...

I valrörelsens slutskede läste jag att Reinfeldt på fråga om vilket var det enskilt största problemet inom sjukvården svarade ”ledarskapet”. Visst är det så. Där ruvar många miljarder och därmed enorma möjligheter till kvalitetsförbättringar i att tillgodose behov av vård för enskilda människor. Undrar just vad Reinfeldt menade mer konkret och hur ni inom moderaterna funderar på vad som behöver göras kring det problemet inom den offentliga sjukvården. Dessutom vore det intressant att få ta del av en moderat strategi till att få tillbaka läkarna och vårdpersonalen till patienterna och vända trenden att mindre och mindre tid används till arbete med patienter. Det hänger till viss del samman med lagarna och uppdragen till socialstyrelse och arbetsmiljöverk. Min gissning är att svaren på sjukvårdskrisen till stor del finns inom de här områdena.