22 december 2010

Kort rapport: det mesta fungerar!

Jag noterar att TV4:s Janne Nordling gör något som definitivt får betraktas som enn undantag i journalistiken: han rapporterar att något är helt normalt!

I det här fallet handlar det om att ortopedakuten (om man ska vara riktigt nogräknad finns det numera två) klarar snön och halkan ovanligt bra. Det ger, som sagt, skäl att påpeka att det mesta fungerar som det ska för det mesta. Det som normalt rapporteras i media är ju det som inte fungerar - inte det som fungerar bra.

Det gäller att ha detta i minnet, annars är det lätt att tro att tågen aldrig går, att det alltid är kris överallt i vården och att de flesta elever lämnar skolan med goda kunskaper. Men tidningar, radio och TV berättar lyckligtvis (?) inte om tåg som går i tid, om lyckade operationer, om den väl fungerande vardagen. Och så vidare.

Bra eller dåligt? Tja, i grunden är det faktiskt bra. Medias uppgift är att spegla nyheter och att göra det utifrån ett allmänintresse. Då är också den enda rimliga innebörden att allt det "elände" som emellanåt skildras är det som avviker från det normala. med andra ord kan vi alla vara hyggligt lugna så länge olika kriser och stormar referereras. Det är ju belägg för att det handlar om en avvikelse från det normala.

Inga kommentarer: