17 januari 2011

Lysande utsikter för Akademiska sjukhuset

Dagens mest glädjande nyhet: regeringen satsar för att sälja svensk vård utomlands. Här finns mycket goda förutsättningar för Akademiska sjukhuset och Uppsala Care. Vi är redan ledande i landet och kan nu använda de goda grunder som byggts upp.

Ökad export av vård till utlandet är bra både för skattebetalare och patienter. Det ger bättre möjligheter att utveckla vården och tryggar underlaget för specialiserad vård. Därför har vi i Uppsala goda skäl att jubla över regeringens besked idag. De lokala medierna, som ibland kan vara blixtrande effektiva när det gäller att hitta nyheter som rör Akademiska sjukhuset, har inte sett de positiva möjligheter som regeringens förslag innebär.

2 kommentarer:

Stefan sa...

Egentligen är det konstigt att sjukvården inte blivit en stor exportvara för Sverige redan. Ett antal stora exportföretag har offentliga monopol att tacka för sin framväxt: Ericsson, Swedish Match, Volvo, ABB(Asea), SAAB. På 50- och 60-talen investerade vi kraftigt i infrastuktur och försvarsindustri. Dessa industriföretag fick en trygg bas att stå på för sin expansion utomlands.

År efter år investerar vi miljarder i sjukvården, men vi använder inte dessa investeringar för att exportera något. Det är verkligen konstigt.

Erik Weiman sa...

Nej, men det är ju hög tid för det nu.

Jag tror mycket beror på en oro för att tränga undan svenska patienter, men just därför är det viktigt att svensk sjukvård blir mer öppen och tillgänglig. ingen ska behöva oroa sig för att trängas ut av en patient vare sig från utlandet eller från Sverige. det största problemet hittills har dock varit att människor inte fått tillgång till vård överhuvudtaget.