18 januari 2011

Ordning och reda

Flera medier rapporterar idag om att vårt landsting kommer att satsa mer pengar på hälso-och sjukvård nästa år. Om någon trodde något annat, så kan det vara på plats att rapportera att det är helt enligt planerna. Eftersom det går ganska bra för våret landsting, och vi har ordning och reda på landstingets ekonomi, så kan vi lägga ytterligare drygt 140 miljoner på den vård som medborgarna så väl behöver.

Så ser det inte ut i alla landsting. På många platser i landet väntar nedskärningar som kommer att märkas i form av köer, väntetider och begränsningar. Att hålla ekonomin i schack ger alltså goda effekter på sikt - och vi skördar nu goda effekter av att ha hållit igen när höga krav har ställts på att "satsa mer pengar" på att täcka underskott i olika verksamheter. Men mycket återstår att göra, inte minst på Akademiska sjukhuset.

Det viktigaste budskapet är dock att ansvar, ordning och reda är bra inte bara för en stabil ekonomi i offentlig verksamhet. Det leder också till ordning och reda i verksamheten. Det finns ett tydligt samband mellan balans i ekonomin och god kvalitet på verksamheten. Det är ledstjärnan i vårt landsting, och det är det som är det långsiktiga målet för Alliansens arbete.

Inga kommentarer: