21 februari 2011

Effektivitet för forskningens skull

Jag noterar att ett antal cancerspecialister i den debattartikel i DN ställer effektiv sjukvård i motsats till klinisk forskning. Det stämmer inte. Snarare är det så, att en effektiv och välfungerande sjukvård är en förutsättning för att även forskningen ska vara det samma. Idag finns det förmodligen ett och annat att göra på bägge dessa områden.

Att sjukvården kan bli effektivare har vi i vårt landsting redan konstaterat – och vi arbetar nu för fullt med att se till så att skattemedlen används så klokt och ändamålsednligt som möjligt. Min bestämda förhoppning är att denna ökade effektivitet kan komma både vården och forskningen till del, det vill säga att de resurser som frigörs genom effektivare vård ska komma vården och forskningen till del!

Men vägen dit är ju ihnte att sänka kraven på vårdens effektivitet, utan tvärtom att öka effektiviseringstrycket. Det kan vi göra genom lärdomar från praktiskt taget alla andra branscher, inte minst sådana där forskning utgör en viktig del av utveckling och förnyelse.I den industrisektor som ju är en viktig grund för vårt välstånd har detta samband varit känt i årtionden – och jag tror inte att det finns särskilt många industriprodukter som hade sett dagens ljus om inte framsynta industriledare hade varit kloka nog att kombinera krav på effektivitet med satsningar på innovationer och nya produkter.

Det sambandet ska vi se till att klargöra även i sjukvården. Det är nödvändigt om vår svenska sjukvård även i fortsättningen ska hålla absolut världsklass!

Inga kommentarer: