19 februari 2011

Mammografi för alla

Det är inte riktigt korrekt, som Radio Uppland påstår, att förbättringarna av mammografin är orsakade av att en miljöpartist "uppmärksammat saken". Snarare framgick det ganska tydligt av den interpellationsdebatt som fördes vid senaste landstingsfullmäktige att de förbättringar som nu genomförs är en följd av den av oppositionen så kritiserade upphandlingen av mammografin - och en rad andra beslut saom fattades i sammanhanget.

Flr kvinnor än någonsin erbjuds nu mammografi. Det är en följd både av effektivare rutiner och modern och fungerande utrustning. Det är lätt att tre år senare glömma den katastrofala situation som rådde då förändringarna av mammografin inleddes. Utrustningen var hopplöst omodern och en stor andel av länets kvinnor kallades inte ens till undersökning. Värst var situationen även då i exempelvis Enköping och Östhammar. Periodvis fanns på dessa orter ingen fungerande utrustning alls!

Men så är det ofta. Det blir med tiden allt lättare att glömma hur situationen såg ut innan ett antal förändringar började genomföras - och därmed lätt att låta den tidigare situationen glida in i ett glömskans förlåtande töcken. Nu fungerar mammografin i länet allt bättre, och det förbättringsarbetet ska givetvis fortsätta.

Inga kommentarer: