23 februari 2011

Samverkan - för patienternas bästa

Radio Uppland har idag ett aningen underligt nyhetsinslag där man nog inte fullt ut kollat de källor som kunde behövas för ett korrekt och allsidigt referat. Det handlar om den nya närvårdsavdelningen som kommer att starta som ett samarbete mellan landstinget och Östhammars kommun. Jag har skrivit om detta tidigare. Bakgrunden är de stora vårdbehov som många äldre har, framför allt de som samtidigt behöver kommunens äldreomsorg och landstingets sjukvårdsinsatser.

I inslaget framställs det som om patienter skulle kunna komma i kläm med den nya ordningen. I själva verket är orsaken till att närvårdsenheten inrättas att många patienter kommer i kläm redan idag - patienter som bor hemma i den egna bostaden och har mycket stora vård- och omvårdnadsbehov. De patienter som behöver geriatrisk rehabilitering kommer att kunna få det även i fortsättningen - men det är ju också viktigt att möta ökande behov hos allt fler äldre av en bra, regelbunden omvårdnad som dessutom leder till att behovet av geriatrtisk rehabilitering minskar.

Det är enkelt att alltid framställda förändringar i offentlig verksamhet som "nedskärningar", fast det blir lite underligt när det egentligen är fråga om en gemensam satsning mellan två huvudmän, kommunen och landstínget. Jag är övertygad om att närvårdssatsningen i Östhammar är för patienternas bästa.

Inga kommentarer: