26 mars 2011

Jag tror på ljuset

Idag är det Earth Hour. Det är en kampanj som går ut på att vi alla ska släcka ljuset i en timme för att "skicka en signal till världens beslutsfattare om att ta klimatfrågoan på allvar". Det framgår inte riktigt om landstingsråd hör till "världens beslutsfattare", men jag kan försäkra att landstinget i Uppsala län tar klimatfrågan på stort allvar. Framför allt tycker vi helt enkelt inte att det är särskilt klokt överhuvudtaget att göra av med mer energi än nödvändigt. Just därför lägger vi ned mycket kraft på att vara så energieffektiva som möjligt. Ett mycket ambitiöst miljlöprogram har till syfte att både spara energi - och medborgarnas pengar.

Vårt landsting är också i möjligaste mån med i Earth Hour, det kan du läsa om här. Någon generell släckning är dock inte beordrad, och det har sina orsaker. De orsakerna gör också att jag personligen - personligen, det ska betonas - känner en viss tvekan inför själva kampanjen och dess form.

Ljus har en otrolig symbolik. Vi pratar om ljusa idéer, kallar den epok i historien som byggde på förnuftet för upplysningen och njuter självklart av att vi nu går mot ljusare tider både bokstavligt och i mer överförd mening. Framför allt symboliserar ljuset medmänsklighet, tilltro, hopp och kärlek. Att då "släcka ljuset" som en symbolisk handling är kanske inte det rätta i ett läge när krig pågår i Libyen och miljontals människor lider under grymheter och ofärrätter.

Ljuset symboliserar också utveckling, och det är just utveckling som är lösningen på de problem som "Earth Hour" säger sig vilja uppmärksamma. Världen har blivit oändligt mycket bättre för väldigt många människor bara under de senaste decennierna, och roten till denna dramatiska förbättring är inte att vi släckt ner och låtit det vara mörkt. Roten till den utveckling som gör att allt fler får det allt bättre har snarare handlat om ljus som tänts.

För hundra år sedan gick det helt enkelt inte att släcka ljuset på många platser i vårt land. Är det någon som tror att livet var bättre då? Nej, jag trodde inte det.

Så tänd ett ljus i kväll. Tänd det för någon medmänniska, för goda idéer som för mänskligheten framåt eller varför inte bara för att visa att du tror på en ljusare framtid. Det gör i alla fall jag, men jag tror också att det är klokt att inte slösa i onödan. Vare sig på energi eller på allmänna medel. I kväll och alla andra dagar på året.

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Du har samma sunda tankar som Ericson i Ubbhult. En Moderat är för det mesta moderat i sitt synsätt.