23 april 2011

Kvalitet i centrum för Uppsalas val

Jag noterar att media nu konstaterar att fyra landsting, varav Uppsala län är ett, från i höst väljer en annan lösning än SOS Alarm för sin ambulansdirigering. Om detta är "bloggmässigt" inte så mycket annat att säga än att det var kvalitetsfrågor som avgjorde saken, vilket vår ambulanschef Per Andersson också besvarat på ett bra sätt.

Mer intressant att blogga om blir däremot ryggmärgsreaktionerna från vänster.

För oss som arbetar politiskt med sjukvårdsfrågor står hög kvalitet alltid i första ledet. Det betyder också att sjukvårdspolitik måste handla om att söka former för att hitta den högsta kvalitén - och det är inte alltid samma sak som att låta en och samma aktör göra allting. Det som nu uppdagas verkar vara ett bra exempel.

Det betyder egentligen inte med automatik att det måste finnas "fler privata aktörer", det är nämligen ganska ointressant vem det är som äger den som ger vården. Däremot är det viktigt att det finns en mångfald, att det finns alternativ och att det går att välja - och att välja bort. I första hand är det naturligtvis patienten som ska ha dessa valmöjligheter, men ibland är det som synes inte så tokigt om även vi landstingspolitiker kan välja, och välja bort, mellan olika alternativ.

Det som nu uppdagats är givetvis förfärligt, och ytterligt tråkigt. Den enskilda fallet är en fullständig tragedi. Jag hoppas att det under omständigheterna får bästa möjliga slut, men de anhörigas förlust av en kär familjemedlem kan aldrig ersättas.

Men det är oroande med den närmast cyniska inställning som nu uppdagas från olika vänsterdebattörer, till exempel socialisten Svensson, som utan att ha den blekaste aning om hur vår upphandling gick till börjar prata om "vinstjakt". Eller de kommentatorer på DN.se som tycks leva i uppfattningen att landstingsdriven vård alltid är säker medan den privata alltid är farlig. Världen är dessvärre inte så enkel.

Vi handlade upp ambulansdirigeringen och valde en leverantör som kunde höja kvalitén på en av de mest leveranskritiska och för den allmänna tryggheten viktiga tjänster som sjukvården överhuvudtaget tillhandahåller.

Svensk sjukvård mår bra av mer mångfald. Det gäller inte minst de anställdas möjligheter att kunna välja mellan olika arbetsgivare med olika sätt att förvalta sin arbetsgivarroll. Och kvalitén måste alltid vara det som står främst - före ideologiska skygglappar som hindrar ökad mångfald och valfrihet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Upp hadlingar bestäms inte av vad som ar bast för befolkningen utan av mutor.. o av vänskaps korruption...

Erik Weiman sa...

Påståenden av sådant slag får stå för sig själv, liksom det faktum att anklagelser framförs både anonymt och utan närmare belägg för at det finns något fog fördem.