11 april 2011

När Alliansen styr

Debatten på landstingsfullmäktige pågår för fullt. Oppositionen, i form av S, V och MP, är missnöjt med att vi i Alliansen inte för den politik som oppositionen föreslår. Det finns goda skäl till att vi inte gör det.

Vänsterpartiets oppositionsråd Sören Bergqvist kallar årsredovisningen för en redovisning av borgerlig politik. Och visst är den det; kortare väntetider, fler valmöjligheter, en större professionalitet i verksamheten och sist men inte minst väsentligt bättre ekonomi än under de tolv år som gick med rödgrönt styre. Nu konstaterar till exempel Ludvig Larsson (FP) att investeringarna i landstingets fastigheter har fördubblats under de senaste fyra åren. Bara som ett exempel.

Det är lätt att förstå oppositionens bitterhet, och kanske till och med deras "oro" över sakernas tillstånd. Oppositionen har varit "orolig" många gånger under de fyra år som Alliansen lett vårt landsting politiskt - men deras "oro" har hela tiden visat sig obefogad.

Det betyder inte att tillvaron är problemfri; tvärtom. Vi har många, många problem att ta tag i och lösa. Men vi kan faktiskt också konstatera att många problem som nu är under lösning faktiskt är på väg i rätt riktning - men att det är stora och mycket svårlösta utmaningar som kräver långsiktigt hållbara lösningar. Utanför landstingspolitiken ser vi samma sak i exempelvis sjukförsäkringen eller satsningarna på infrastrukturen. Inom landstingspolitiken ser vi det i arbetet för att stärka Akademiska sjukhuset, men vi kan också blicka bakåt och se hur vår primärvård gått från problemområde till framgångsfaktor.

Årsredovisningen speglar borgerlig politik, säger vänstern. Jajamen. Det går bra för Uppsala län.

Inga kommentarer: