10 november 2005

Inte kan det vara lätt, inte

Mats O Karlsson är (än så länge) landstingsråd för socialdemokraterna. I den rollen skriver han varje månad ett brev. Månadsbrevet för oktober som du kan läåsa här visar verkligen hur trötta och desillusionerade socialdemokraterna i allmänhet, och Mats O i synnerhet, är.

Mats O har svårt att förstå den borgerliga alliansens politik för landstinget. För honom går det inte ihop att vi har nya idéer om hur vården ska organiseras och utföras. Mats O Karlsson är så förblindad av elva års socialdemokratiskt styre och därtill hörande självtillräcklighet att han inte kan se att saker kan göras på andra sätt.

Nu har vi fått det svart på vitt. I Mats O Karlssons föreställningsvärld går det inte att göra annorlunda. Alltså kan vården inte bli nämnvärt mycket bättre. Alltså är landsitnget i Uppsala län för evigt dömda till en jumboplats när det gäller tillgänglighet.

Men i själva verket är det ganska enkelt. det som behövs är mångfald och öppenhet. det måste gå att välja vilken vårdgivare man vill gå till. Det måste finnas en press på vårdgivarna genom att det finns alternativ om man inte är nöjd. Så enkelt är det.

Men i socialdemokraternas föreställningsvärld är det inte så enkelt. I deras värld är det ännu enklare. det finns EN vårdgivare, nämligen landstinget. Precis som med den gamla T-Forden som man kunde få i vilken färg man vill - bara man väljer svart.

Öppenhet och mångfald. Så enkelt är det. Sedan må (s) försöka blanda bort korten hur mycket de vill.

Inga kommentarer: