17 november 2005

Rör inte mitt nät!

I Tunis, av alla platser på jorden, diskuteras just nu informationsteknologins framtid. Kampen står mellan dem som vill reglera och dem som vill låta rådande och väl fungerande ordning bestå. Fast i media beskrivs det inte riktigt så.

IP-adresser och så kallade toppdomänder delas idag ut av en organisation som heter ICANN. Förutom att denna ordning fungerar väl, är den också ytterligt demokratisk såtillvida att ingen utestängs från användning av nätet. Tilldelningen av adresser sker efter behov och efterfrågan, och för toppdomäner görs heller ingen särskild förhandsprövning. Detta fungerar uppenbarligen väl - för annars hade nätet knappast varit det världsomspännande nät för informationsförmedling som det är.

Det som nu diskuteras är om "USAs inflytande är för stort" och "hur fattiga länder kan få tillgång till nätet". Svaret på detta är enkelt. USAs inflytande är stort därför att USA hittade på alltihop! Det vi idag kallar Internet har sitt ursprung i ARPA-net, som skapades av det amerikanska försvaret. Fattiga länder har tillgång till nätet. Titta här, till exempel. Om Burkina Faso har en egen hemsida lär det nog finnas rätt många andra fattiga länder som har det.

Det som var och en bör fråga sig är följande: hur hade nätet sett ut och utvecklats om Internet inte hade tillåtits utvecklas så fritt? Vad hade kunnat hända om "någon" hade styrt över innehållet?

Inga kommentarer: