03 november 2005

Vem har medietränat Eva Lundgren?

I kvällens program från mediemagasinet mötte vi en mäkta irriterad professor Eva Lundgren. Hon är välkänd sedan i vintras efter de uppmärksammade reportagen i "Dokument inifrån" om könskriget.

Nu var Eva Lundgren kränkt. Hon hade blivit felciterad och journalisten (Evin Rubar heter hon och har fått fina priser för sin journalistik) hade förvrängt hennes svar. Därför ville hon får ut hela intervjumaterialet för att bevisa sin oskuld.

Lundgren borde veta bättre, så professor hon är. Hon är en i högsta grad offentlig person som faktiskt har skyldighet att stå för sina utsagor. Om man är det, är det inte heller för mycket begärt att man vet (och framför allt förstår) hur man ska agera.

Enligt Eva Lundgrens egen uppgift i programmet blev hon intervjuad i fyra och en halv timme. Man hinner, oavsett om man är professor eller så kallad "vanlig människa" (detta förfärliga uttryck!), kläcka ur sig en hel del dumheter under en halv arbetsdag - och det är sällan man behöver äta upp det! Det är således rent mänskligt ganska sannolikt att professor Lundgren ska vara glad för att allt som sades under intervjun aldrig någonsin blir offentligt.

Mitt korta råd till dig som blir intervjuad av en journalist är: säg det du vill ha sagt. Svara givetvis på journalistens frågor, men se till att det är dina ord som blir de viktiga.

Inga kommentarer: