25 april 2007

Citybanan

I morgon undertecknar vi som är företrädare för fem landsting och ett antal kommuner i Mälardalen avsiktsförklaringen om Citybanan. Min förhoppning är att det är ett viktigt steg mot att lösa många års försummelser när det gäller finansiering av infrastruktur.
Det är INTE som kritikerna påstår en fråga om att staten vältrar över "sina" kostnader på kommuner och landsting. Tvärtom är det en fråga om solidaritet i ordets verkliga - och bästa - mening. Politiska företrädare på olika nivåer löser tillsammasn gemensamma problem i stället för att försöka spela Svarte Petter med skattebetalarnas pengar.
För de två miljarder som de fem landstingen och sju kommunerna åtar sig att finansiera får vi inte bara bättre tillgänglighet till den viktiga tillväxtmotorn Stockholm. Vi får också bättre spårkapacitet i hela Mälardalen och därmed förutsättningar för en mer effektiv kollektivtrafik.
Roligast av allt är att även (s)-styrda kommuner och landsting som är med bland undertecknarna ställer upp. Mindre trevligt är att då i stället se de (s)-företrädare i opposition som tar chansen att bedriva just oppostionspolitik. Själv har jag alltid sett dessa frågor som alldeles för viktiga för sådant spel. Politik handlar om att ta ansvar, även när man hamnar i en oppositionsroll.

Inga kommentarer: