11 april 2007

Tänkvärd dag om regionernas framtid

Jag har ägnat hela dagen åt att diskutera Ansvarskommitténs betänkande tillsammans med andra förtroendevalda och tjänstemän från mellansverige. Dagen blev intressent, men jag är ändå inte säker på att jag blev så mycket klokare.
Det är helt klart att åtskilligt måste göras för att fixa den regionala indelningen och utvecklingen, organisation och finansiering av högspecialiserad vård samt sist men inte minst hur vi ska får slagkraftiga tillväxtområden i vårt land. Det är likaså klart att Ansvarskommittén gjort en gedigen insats som väcker många tankar. men därifrån till att direkt anamma förslagen...?
De stora förändringar som statens och regionernas organisation kräver måste genomföras med förankring och eftertanke. det sker itne på en kafferast, och inte ens på en mandatperiod. Framför allt inte med tanke på att en hel del fortfarande är oklart.
Att då hetsa fram en process för att förändring är nödvändigt verkar inte sunt. Då är det långt bättre att låta processen mogna fram och ta ett nödvändigt steg i taget. det är också viktigt, för förankringens och legitimitetens skull, att bygga de nya regionerna underifrån.
I vår del av landet finns idag ett väl fungerande samarbete mellan sju landsting i sjukvårdsfrågor. Detta samarbete handlar inte enbart om den högspecialiserade vården. det är ett samarbete som, på frivillig grund, är helt rätt att bygga vidare på.
Detta frivilliga och ömsesidiga arbete kan sedan utvecklas vidare - i den takt de deltagande landstingen finner lämpligt. Så bygger vi tillsammans en stark gemenskap för medborgarnas och sjukvårdens bästa.

Inga kommentarer: