13 maj 2007

Lite söndagskultur på Linnés Hammarby


En skön och varm men lite blåsig söndagsförmiddag har ängats åt att inviga kulturreservat på Linnés Hammarby en knapp mil sydöst om Uppsala. När reservat av detta slag innebär väsentliga inskränkningar i äganderätten är de inte så roliga men i detta fall känns det klockrent - och nog är det en statlig/offentlig angelägenhet att vårda ett historiskt arv?!

På bilden inviger landshövding Anders Björck kulturreservatet tillsammans med Uppsala välkände Linnéimpersonator Hans Ödöö.

Ett stort tack till sällskapet Linnés Hammarby och Linnean Society i London för deras fantastiska ideella insatser för kulturminnesvården. De är organisationer som utgör ännu ett exempel på att den offentliga kulturens roll är att stödja de många privata initiativ som utgör grunden i samhällets kulturliv. Trist bara att många aktörer lite längre till vänster vare sig erkänner dessa privata initiativ eller inser förhållandet mellan offentligt och privat. Även på detta område har vi mycket kvar att uträtta i Alliansen.

Inga kommentarer: