05 maj 2007

Lönerörelsens förlorare

Risken är stor att de som kommer att förlora på de löneökningar som nu förhandlas är - löntagarna! Allt fler tecken tyder nu på att in spåren av löneökningarna kommer höjda räntor, stigande priser och inflation. Förlorare på en sådan pris/löne/räntespiral är alltid vanliga anställda med vanliga jobb: undersköterskor, busschaufförer, handelsanställda och andra som brukar kallas knegare.

Facket vet om detta. Det ger anledning att fundera över varför de just i år är så militanta.

Avtal efter avtal sluts nu på nivåer som dles komemr att innebära stegrade priser och dito räntor, men också rationaliseringar vilket i klartext betyder färre jobb på många arbetsplatser. Jag har full förståelse för att många anställda vill har påökt nu när konjunkturen går bra, men ska det verklgien behöva ske på bekostnad av inflation och risk för ras i tillväxten? och, framför allt, måste det ske just i år?

Läser också att facket och deras stödparti socialdemokraterna nu är enigare än på mycket länge. Jag är inte förvånad över det heller. Trist bara att den politiska makten så uppenbart är viktigare för LO och deras förbund än samhällsansvaret och värnet om medlemmarnas reallöner på lite längre sikt. För det blir följden om dystra profetior om räntor och inflation slår in. Mycket talar för det, tyvärr.

Inga kommentarer: