13 maj 2007

Upplysning behövs om kommunismen

Brrr...
I onsdags publicerade två föredrädare för Föreningen för upplysning om kommunismen skrämmande siffror om ungdomars okunnighet om vad kommunismen ställt till med. Läs gärna själv artikeln på http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=647904 .

Kommunismen har under 1900-talet ställt till med massor av elände, men det värsta är att eländet fortsätter. Människor tror fortfarande att frihet, jämlikhet och broderskap kan kommenderas eller till och med piskas fram i ett samhälle. Insikten om vad kommunismen inneburit, och fortfarande innebär, i jämförelse med demokrati och fri ekonomi är förfärande begränsad.

Till råga på allt gav veckan som gått också exempel på att denna brist på insikt lever kvar. Medan USA och dess allierade faktiskt verkligen befriade den västra halvan av Europa, så ockuberade det kommunistiska Sovjetunionen den andra halvan. Medan den västra halvan inte bara fick frihet utan också ekonomiskt och socialt vänstånd, så fick den avc kommunister dominerade halvan både förtryck, social misär och ekonomisk stagnation. Att i det läget ställa sig i Göteborgs hamn och ropa "NATO, go home" är inte bara naivt och aningslöst. Det är en indikation på att människor fortfarande inte ser skillnaden mellan befriare och förtryckare.

Inga kommentarer: