03 juni 2007

Mörka krafter på marsch

Att Sverigedemokraterna ryckte framåt i senaste valet är givetvis allvarligt, men ett väl så stort hot mot demokratin (av i stort sett samma skrot och korn som (sd)) är de mörka krafter som just nu visar vad de går för i Rostock. Läs mer om dem här om du är intresserad.

G8-länderna består av åttademokratiskt valda regeringars företrädare (även om Rysslands demokratiska legitimitet emellanåt ifrågasätts), och protester mot dessa är i själva verket protester mot de demokratiska processer som ligger bakom den förda politiken. Men det är sällan kravallerna, våldet och stenkastningen framställs så. I stället frammanas bilden av hängivna människors "kamp mot globalisering och fattigdom", vilket ju är helt och hållet fel.

För det första leder den så kallade globaliseringen till ökat globalt välstånd. De länder som rest sig från en position bland världens fattigaste till en ekonomisk ställning som närmar sig den så kallade rika världen har det gemensamt att frihandel och fri rörlighet aktivt har bidragit till deras välstånd.

Inte nog med det. Det finns länder som länge levt efter doktriner som liknar de som stenkastarna förespråkar. Dessa länder, till exempel Etiopien, Zimbabwe och Tanzania, hör inte bara till världens fattigaste. Under oket av en statssocialism som inte sällan understötts av den så kallade rika världen har dessa länder sedan 60-talet inte bara förblivit fattiga - de har till och med blivit fattigare!

Med andra ord: stenkastarna i Heiligendamm skrämmer på mer än ett sätt. Föutom att det gör ganska ont att få deras stenar i huvudet (vilket demokratins och rättsstatens försvarare råkar ut för just nu) så leder den politik de förespråkar till ökad fattigdom och fortsatt sned fördelning av det globala välståndet. Kanske är det dåligt samvete för just detta som leder till att huliganerna döljer sina ansikten bakom masker och bandanas.

Inga kommentarer: